fredag, mai 08, 2009

Sabbaten ble til for menneskets skyld, del 1



Den siste tiden har jeg meditert mye over ordene fra 1.Mosebok 2,3a: "Så velsignet Gud den sjuende dagen og helliget den." Det er noe med sabbaten som vi trenger å se inn i, og be Gud åpenbare for oss. For det er ikke slik at søndagen har tatt sabbatens plass, og søndagen er nå de kristnes hviledag. Det finnes intet bibelsk belegg for å si det. Den dagen Gud "hvilte fra hele sitt verk, det Han hadde gjort" (1.Mos 2,3b) er og blir den sjuende dagen.

Ordet sabbat eller Sha'bat, er brukt 170 ganger i Bibelen. En tredjedel av disse finner vi i Det nye testamente. Sabbat har vært sabbat i tusenvis av år siden skapelsens morgen, og sabbatens hellighet forblir, uansett hvordan vi måtte se på dette. Den eneste dagen i uken som har et navn i Bibelen er den syvende, og er alltid referert til som sabbaten. Søndag kalles alltid "den første dag i uken", og fredag som den sjette dag i uken.

Før Gud gav Loven på Sinai, understreket Han ennå en gang ukens syklus ved å gi israelittene manna seks dager i uken, men ikke på sabbats dagen. Dette kan du lese om i 2.Mos 16,14-26. Den ukentlige sabbaten er også omtalt i De 10 bud.: "Husk på hviledagen så du holder den hellig." (2.Mos 20,8)

Når jødene måtte gå i utlendighet fulgte Guds timeplan dem. Sannsynligheten er stor for at det er sabbatsfeiringen som har vært limet som holdt jødene sammen, og gav dem identitet fremfor hedningefolkene.

Når Jesus underviste om sabbaten, sa Han: "Sabbaten ble til for menneskenes skyld." (Mark 2,27) Det er en dag, skapt, velsignet og gitt av Gud, ikke bare for Adam og Eva, eller jødene, men for alle.

Tradisjonen forteller at Sabbaten beklaget seg til Gud over at alle ukens øvrige dager fikk en partner. Kun denne dagen ble stående alene. Som svar gav Gud Sabbaten Israels folk som partner, og de to har vært sammen siden da! Jødene fremhever to motivasjoner for å holde sabbaten:

Den første er en erindring om skapelsen. Gud arbeidet i seks dager, og hvilte på den sjuende. Derfor skal vi avbryte alt slags arbeid, og hvile på denne dagen, fordi den er hellig. Den andre begrunnelsen for å overholde sabbaten er erindringen om utgangen fra Egypt. Overgangen fra det verdslige til det hellige, fra arbeidsdag til hviledag, betraktes som overgangen fra slaveriet til befrielsen. Derfor regnes sabbaten som den beste gave Gud har skjenket oss.

(fortsettes)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Sabbaten oppleves mer hellig i Jerusalem enn søndagen her i Norge.
Det er slik høytid over sabbaten,og flesteparten feirer den "som en dronning", slik jødene sier.
Vi har nok mistet noe vi som snart ikke holder noen dager hellige. Vi trenger vel en hviledag, vi og, når Skaperen selv valgte seg en slik dag.

Hilsen karin.

Anonym sa...

Hør på denne sabbatssangen: http://www.youtube.com/watch?v=DmRoQ6BeGao&NR=1

Mvh.: Birgir

Bjørn Olav sa...

Karin

Jeg tror vi har mistet noe verdifullt. Mange kristne vil si at vi er fri fra sabbatsfeiringen, og de vil også hevde at det er søndagen som er den nye hviledagen. Men ser vi rundt oss er det ikke mange kristne som holder en dag i uka for å være annerledes, og hellig. Jeg er enig med deg: Det er en spesiell opplevelse å være i Israel på sabbaten. Jeg husker også fra min barndom, selv om jeg ikke kommer fra noe kristent hjem, så var søndagen annerledes enn alle andre dager i uka. Men det er lenge siden det.

SÅ sa...

Trevligt och modigt av dig Bjørn att skriva som du gör. MVH

Bjørn Olav sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Bjørn Olav sa...

Takk, SÅ. Det kreves kanskje litt mot for å si dette? Det eneste jeg vet er at det finnes noe her i sabbatens innhold, som vi må gripe. Jeg har ingen tro på at vi helligholder noen hviledag,når vi sier at alle dager er like for Herren. Da blir alle dager like. Og for mange mennesker i dag, også kristne, er alle dager like. Vi må ta på alvor det Guds ord faktisk sier.

For egen del kjenner jeg at vår lille familie må gjøre noe med dette i vårt liv.