tirsdag, mai 05, 2009

Nye arkeologiske funn i Israel bekrefter Bibelens troverdighet



Professor Adam Zertal har nylig gjort sensasjonelle funn som bekrefter Bibelens historie om Moses. Akkurat som det finnes liberal teologi, finnes det også liberal arkeologi. Den går ut på at jødenes historie først begynner med kong David, og man påstår at Mosebøkene er et falsum, eventyr og myte. Dermed sier de: Moses har aldri levd.

Men om Moses ikke hadde levd, har det heller aldri funnet sted noen jødisk utgang fra Egypt, og da er også vårt Nytestamente falskt. For det finnes jo mange henvisninger til utgangen fra Egypt i vårt Nytestamente. Kirkens første martyr, diakonen Stefanus, henviser jo til jødenes utgang av trellehuset (Apgj 7,21-45) og det samme gjør Hebreerbrevets forfatter (Hebr 11,23-29). For en som tror på Gud og som er glad i sin Bibel har det vel aldri vært noe problem å tro på beretningene om Moses, men det er jo trosstyrkende at arkeologiske funn er med på å stadfeste de bibelske beretningene.

Adam Zertal har gjort seg bemerket før. Det var han som fant Josvas alter på Ebalfjellet for flere år siden. I de siste årene har professoren sammen med sitt team drevet med arkeologiske oppmålinger av Manasse-området i Jordandalen. Her fant han noe som han lenge ikke forsto hva var. Han identifiserte det som de 5.Mosebøkene kaller en "gilgal". Dette er en leir eller steinstruktur, som er nevnt hele 39 ganger i Bibelen. Den mest kjente referansen finnes i Josva-boken.

Professor Zertal kaller sitt funn for "sandalen", fordi stein-oppbyggingen har form av en svær fotsåle, og Zertal mener at disse var brukt til folkeforsamlinger, forberedelse til krig eller spesielle ritualer. Han har funnet fem slike "sandaler", og utgravningene har pågått mellom 1990-2008. Man antar at de ble bygget i det 12 eller 13 århundre før Kristus.

I to år har professor Zertal grunnet på hva dette er for noe. Etter også å ha studert arkeologi i Egypt og lest gammel egyptisk litteratur, har han funnet løsningen. Lignende funn er også gjort i Egypt. For Ramses II hadde det valgspråk at "der egypterne satte sin fot, det land var deres eiendom". Slik ble Egypten erobret. Dette finner jo sterkt om det Herren befaler Josva å gjøre. "Hver sted dere setter foten på, gir jeg dere, slik som jeg sa til Moses." (Jos 1,3) Sandalen, professor Zertal har funnet, minner jo helt og fullt om en fotform, et fottrinn. I 5.Mos 11,24-25 leser vi: "Hvert sted dere trår på med deres fot, skal høre dere til, fra ørkenen og Libanon, fra den store elv, elven Frat, og til havet i vest skal deres grense gå. Ingen skal kunne stå seg i mot dere. Redsel og frykt for dere skal Herren deres Gud la komme over hele det landet dere setter foten på, slik som han har sagt til dere."

Størrelsen på disse fem sandalene som professor Zertal har funnet i Jordandalen stemmer helt overens med funn gjort i Egypt. Israelittene har sansynligvis tatt med seg denne skikken fra Egypt, mens de var treller der.

Nå er vi så heldige at professor Adam Zertal kommer til Norge. I forbindelse med Israel-stevnet til "For Bibelen og Israel", 17.-19. juli på Gautefall Hotel i Drangedal, taler Adam Zertal sammen med Bruno og Gro Wenske. Dermed kan du selv høre om de sensasjonelle funnene han har gjort! Ønsker du flere opplysninger om dette, kan du bare ta kontakt med oss.

2 kommentarer:

leins sa...

Veldig interessant! Tenker på Jesu ord:
"Om disse tier, så skal steinene
rope!" (Luk.19,14)

Troesstyrkende at seriøs arkelogi
bekrefter Bibelen.

Det blir vel mange steiner framover,som vil tale sitt tause språk!

Bjørn Olav sa...

Det er herlig at steinene taler i Bibelens land!