søndag, mai 17, 2009

Sangeren og evangelisten Curt Petersen er død





Det er med et stort vemod jeg videreformidler meldingen om at Curt Petersen er død. Sangeren og evangelisten Curt Petersen, som var en del av legendariske Curt&Roland, døde lørdag i en alder av bare 62 år. Han sovnet stille inn i sitt hjem i Torbjörntorp i Falköping, med sine aller nærmeste rundt seg.

Som barn av Jesusvekkelsen på 1970-tallet er jeg på en måte vokst opp med Curt&Roland. Duoen har solgt mer enn 500.000 plater siden de startet opp, og flere av innspillingene har resultert i gullplater, siden de begynte å synge sammen i 1965.

Sentralt evangeliske, med et tydelig kall til å hjelpe mennesker til å se Jesus og komme til tro på Ham, ble Curt&Roland til stor velsignelse for mange. Tenk på alle de som har tatt en avgjørelse for Jesus i møter med disse to. Duoen har vært en gave til Kristi forsamling i Norden, og begge to har hatt en utpreget og sjelden evangelistgave. Det er ikke så mange av dette kategorien evangelister igjen iblant oss. Måtte Gud nå ved Curt Petersens bortgang kalle nye!

Curt Petersen har de siste 10 årene levd med kreft i tungen, og har i liten grad vært i stand til å synge sammen med kompanjongen Roland Lundgren. Hans siste innspilling med sin mangeårige kamerat var albumet Solregn fra 2000.

Åpningssangen på denne platen, «Livsräsan», var signert Curt. Med den alvorlige sykdommen som hadde rammet ham i mente, heter det i teksten: «Men dagen kommer då man måste stiga av, och läggas i en grav. Då väntar himlen ett bättre land. En värld så skön dit vi får komma. Där törkas tåren av Jesu hand. Då har vi kommit fram.»

Vi minnes Curt Petersen med stor glede og dyp takknemlighet, og ber for hans nærmeste. Det gjør vi samtidig som vi også løfter opp Roland Lundgren som nå står alene. Måtte Herren gi ham stor styrke i savnet etter sin gode venn og kollega, og måtte Herren stadfeste Ordet gjennom Roland's forkynnelse gjennom sang og ord, så mange blir frelst!

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=170435

Vi lyser fred over det gode minnet etter Curt Petersen.

15 kommentarer:

Karin sa...

Ja,BjornOlav,jag instämmer i det du skriver!
Jag är glad att jag fick förmånen att få träffa honom!
Han har fått frid nu,och har fått träffa Jesus den Vän som följt honom,som i sången som jag alltid ska sätta samman med Curt;
Var jag går i skogar berg och dalar,följer mej en Vän jag hör Hans röst...
Frid över hans minne!
Karin

Kusin Lisbeth sa...

Kära släktingar och vänner. Jag fick besked att Gud befriat Curt från plågan i kroppen. Ibland blir det inte som vi människor vill. Gud hade en annan plan. Det är ett stort tomrum efter dig, även om jag inte träffat dig så mycket sista tiden. Du har alltid funnits i mina tankar och böner. Nu har du kommit till himmelens land, som du sjungit så mycket om. Du hade ett uttryck som ung pojke: \"segraren Curt Petersén\". Nu har du vunnit seger, det största av alla segrar. Segerkransen, som Paulus skriver om i bibeln. Naturligtvis går våra tankar till Marita och barnen samt barnbarn. Och förstås Roland, som delat sitt liv med Curt i många, många år. Och sist men inte minst, mamma Birgit. Det är alltid svårt att mista ett barn, även om det är fullvuxet. Jag ber att Gud ska vara er tröst och er tillflykt i er svåra stund. Men tids nog ses vi igen på en annan plats. Där finns det ingen sjukdom eller nöd, som ni, Curt och Roland sjunger om. \"Jag har bestämt mig för att komma till det landet, till landet som heter himmelen.\" Gud välsigne er alla och må Gud vara er mycket nära framöver. Lisbeth m familj

Anonym sa...

Jag fick en kasett där Curt och Roland hade spelat in en underbar sång,"Låt inte Hjärtat kallna",för många år sedan.Tråkigt nog så försvann kasetten vid en flyttning.Tänker ofta på den sången.Ska försöka få tag på den på nytt.Tack till Curt och Roland för alla underbara sånger!

Anonym sa...

Gjennom Curt&Roland lærte jeg himmelveien å kjenne! Takk for det.

Anonym sa...

Hvilke herlige sangevangelister! Måtte Herren reise opp mange slike!

SÅ sa...

Lisbeth, det var länge sedan vi sågs!
Jag har också många fina minnen av Kurt. Min första förstärkare köpte jag av honom. Det var Arnes gamla Hagström-förstärkare som Kurt fått överta. Efter en halvtimmes instruktion av Kurt på söndageftermiddagen, så gjorde jag min debut på kvällen som elbasist i Maranatas strängmusik i Örebro. Jag tror att Kurt var den förste som spelade elbas i kristet sammanhang, men innan han träffade Roland så spelade han mest gitarr. Vem var inte impad av hans importerade Fender Bassman-förstärkare?

Kurt var inte bara en duktig sångare och musiker, utan även en duktig förkunnare. Jag kommer ihåg då vi träffades i Victoriasalen i Stockholm (1963 tror jag), då hade Kurt varit i Finland och predikat i en egen mötesserie, 16 år gammal!!

Må du få vila intill uppståndelsens dag då vi möts!
Stig Åke

Anonym sa...

Takk, takk, gode Gud, for Curt! Takk for sangen, smilet, ordene, for Jesus som du videreformildet gjennom livet ditt.

Cato sa...

Trist å høre at Curt er død! Jeg har gode minner fra teltmøter, torgmøter og bedriftsandakt her i Sarpborg.

Og dessuten hadde vel Curt norske aner!

Mvh.
Cato.

Per Søetorp sa...

Curt var en gudsmann og sanger med en spesiell utstråling av Jesus.
Han hadde også en varm og lun humor.

Jeg skal aldri glemme en konsert de hadde i Filadelfia,Oslo. Forsamlingen var tydelig reservert og ytre sett ubevegelig, mens sangbrødrene stemte i med den ene gladsangen friskere enn den andre. Da gikk Curt rolig bort til mikrofonen og sa med lav stemme: "Det är bra att ni är med, men ni behöver väl inte överdriva!"

For noen år tilbake traff jeg en tydelig preget Roland, som sa: "Per, när Curt blir borta, vad skal jag göra då?" Jeg svarte: Gjør det du alltid har gjort og som du kan best: Vær deg selv!
Det rådet håper jeg Roland fortsatt vil ta videre i beste Curt&Roland-stil!

Fred over Curt Petersens gode minne.

Anonym sa...

Tack Curt för alla fina och starka minnen, vad du och pappa fått betyda för mitt kristna liv och vandra på vägen med Jesus.Vi kommer sakna dej och livet blir inte som förr men vi skall ses på andra sidan stranden.Där kan vi sjunga tillsammans igen
Kristian Lundgren Rolands son.

Anonym sa...

Takk for sangskatten!

SÅ Gerdvall sa...

Cato sa... Og dessuten hadde vel Curt norske aner!

- Ja, hans far, Finn Petersén, var norrman.

Georg Johansson sa...

En sista hälsning från Falköpingspojken Georg Johansson. Fick tyvärr aldrig möjlighet att varken möta Curt personligen eller se den berömda duon framträda Live så att säga. Men jag fick för två år sedan möjlighet att se Roland Lundgren på scen tilsammans med Curt´s son Niclas Petersén. De sjöng "Sköna Landet". Detta skedde på "Mössebergsfestivalen" i Falköping. Detta var helt enkelt underbart att höra, och lyckligtvis spelades det in både på audio och video. När inspelningen av "Sköna landet" visades strax efter så stod jag bredvid Roland Lundgren. Och jag lovar att Roland var djupt gripen av detta. Det lät precis som om Curt & Roland hade återförenats på scen igen. När Niclas sjöng lät han precis som sin berömda pappa.
En annan sak jag aldrig glömmer heller är när jag i mitt barndomshem i Falköping på Kapellsgatan 32 fick se i TV´s "Minns du sången" hur dessa två Falköpingspojkar, spelade fyrhändigt på samma gitarr samtidigt. Det är också ett minne av Curt&Roland som jag kommer att bära med mig så länge jag lever. Jag är väldigt glad över att jag köpte Trippel-CD´n med Curt & Roland på Mössebersfestivalen för 2 år sedan. Så nu kan jag lyssna på Curt & Roland när jag vill och behöver.

DRAGE sa...

Ja, Curt & Roland var populære.Husker at LP platene ble spilt på såkalte ikke kristne fester også. Mange tusen mennesker tok imot Jesus som sin frelser pga.denne musikken.Jeg så Curt & Roland i Maran Ata menigeten i Venstres Hus, Oslo i 1966, og siden var jeg "hekta" på musikkformen deres! Tankene går til Curts familie,Roalnds famile -og venner. Selvfølgelig søsteren til Roland som var gift med Curt.Denne sangen gir meg trøst med C&R: "Til himmelen vi går.."
Jeg lyser fred over Curts minne!!

Aksel Plener sa...

Takker for gode minner og alt det du har gjort for å spre det gode budskap. Husker spesielt deres opptreden på NMU sin ungdoms leir på Hedemark i 1980 – det er et minne som aldri glemmes. Vil i fred og på gjensyn.