søndag, desember 26, 2010

1500 personer dukket opp for å overvære dåp i Sverige

At 1500 personer i et lite lokalsamfunn dukker opp for å se noen døpes, er ikke hverdagskost. Så skriver vi også 1930-tallet. Kunne det samme skjedd i dag? Kanskje. Kanskje er vi for redde når det gjelder å bruke slike anledninger som en dåp er, til å vitne om Kristus overfor ikke-kristne? Dåpshandlingen er jo en særdeles sterk bekjennelse, og mange er de som har kommet til tro ved å overvære en slik høytidelighet.

Det er Sigvard Swärd, som driver nettstedet "Ur baptistisk-pingst" som i en nylig publisert artikkel forteller om baptistpastoren og pioneren Gunnar Jansèn, som vi her ser døpe. I 1982 ble boken "Banbrytaren", skrevet av Leif Löwengren, utgitt på daværende FM-förlaget. Boken handler om Gunnar Jansèn, som var virksom både i Skåne og i Chicago. I forbindelse med en møteserie Jansèn hadde i Örkellunga på begynnelsen av 1930-tallet skulle man døpe de som var kommet til tro. På den tiden var det ingen i Örkellunga som noensinne hadde sett noen døpes med full neddykkelse på sin bekjennelse av troen på Jesus Kristus. Löwengren skriver om dette i boken:

"Två i samhället kända och respekterade män skulle döpas. Dopförrättningen skulle hållas nere vid den vackra Pinnån som flyter sakta genom samhället på sin väg mot havet. Redan en halvtimme innan dopförrättningen skulle äga rum tvingades man sända bud efter ordningsmakten. Det hade nämligen infunnit sig så mycket folk att man riskerade att tränga ner varandra i ån. Polisen fick därför spärra av ån med linor. Från alla håll hade folk kommit för att övervaka "spektaklet", som dopförrättningen kallades i folkmun. Allt ordnade sig till en riktig folkfest. För att bättre kunna se klättrade en del smågrabbar upp i träden vid strandkanten. Dopakten tog sin början. Man var just i färd med att sänka ner den första dopkandidaten då plötsligt en av grenarna som pojkarna satt på brast. Med ett plask föll allesammans ner i Pinnåns vatten under publikens våldsamma jubel och gapskratt. Talar man med äldre människor i Örkelljunga idag (alltså 1982, min anm.) så minns de "di där" pojkarna som också blev döpta i Pinnån när den stora dopförrättningen hölls i början på 30-talet. På måndagen skrev lokaltidningen om den stora dophögtiden i Örkelljunga. I artikeln uppgavs att 1500 personer varit närvarande. Lokalbefolkningen hade tydligen gått man ur huse för att övervakta dopet."

Ingen kommentarer: