mandag, desember 27, 2010

Kristusmystikeren Per Mases er død

Den svenske retreatlederen, Per Mases (bildet), er død. Mases døde etter lengre tids sykdom julaften. Han ble 76 år.

For mange er Mases kjent som forstanderen på retreatgården Berget i Rättvik. Han ledet retreatstedet fra hele 34 år, fra 1974 og frem til i år. For enda flere var han en høyt skattet åndelig far. Han var sjelesørgeren personifisert. Mange vil også kalle ham en Kristusmystiker. Hans nære omgang med Kristus preget ham, og satte djupe spor også i de som møtte ham og fikk gleden av å ha ham som medvandrer - enten det var på en av de mange retreatene han ledet, eller det var i forbindelse med et skriftemål.

Den siste tiden - hvor Mases bar preg av å være syk - snakket han mye om himmelen. Stadig gjentok han: "Frid i evighet!"

Per Mases var fremfor alt en bønnens mann. Og mange er de han har hjulpet inn i et personlig bønneliv tilpasset den enkeltes pulsslag.

Vi lyser fred over hans gode minne.

Du kan lese mer om Per Mases her:

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=240560

7 kommentarer:

sa...

Slutar aldrig att förvåna mig över dig Bjørn Olav. Per Mases var katolik, vilket tidningen Dagen skriver, men du väljer att förtiga.
Mvh

Bjørn Olav sa...

Per Mases ble katolikk de siste ukene han levde. Jeg har ikke valgt å fortie det. Nå var han luthersk prest mesteparten av sitt liv. Uansett: ikke noe av dette tar fra ham det sterke vitnesbyrdet han etterlater seg. Jeg er mer forundret over deg, SÅ, som har forlatt den kristne tro.

sa...

Bjørn Olav: "Per Mases ble katolikk de siste ukene han levde. Jeg har ikke valgt å fortie det. Nå var han luthersk prest mesteparten av sitt liv.

Jeg er mer forundret over deg, SÅ, som har forlatt den kristne tro."

- Det var allmänt känt att Per Mases sysslade med meditativa övningar som mer kan betecknas som new age kopplat. Han var dock till namnet luthersk.

Bjørn Olav, när det gäller förtröstan på den Eviges frälsning genom Messias Jeshua, så är jag kristen i den mån kristen tro bekänner detta. :)
Välsignelse!

Bjørn Olav sa...

Møtte du noengang Per Mases? Hvis ikke er det underlig at du kan si at en mann som har vært prest i den lutherske kirke gjennom hele sitt voksne liv bare var det i navnet. Hva vet du om det - egentlig?

"Allment kjent" handler vel mer om å lese nettsteder som har uttalt seg kritisk til Mases? Jeg har vel lest det samme som deg på et svensk nettsted som kjennetegnes av skribenter med en fiendtlighet og et hat mot alt de ikke forstår. Og kunnskapsmangelen er skrikende påtagelig hos mange av disse. De uttaler seg om ting de ikke har den minste peiling på.

Nå har vel både du og din lærefader Stefan Ketriel Blad fraskrevet dere kristennavnet selv. Dere vil jo ikke lenger kalle dere det, Og det er vel heller ikke så mye igjen av kristen tro når man fornekter treenigheten, nekter for at Kristus er Gud kommet i kjød, mener man må leve etter over 200 bud og synes det er uproblematisk når Blad går hen og omskjærer seg.

Hvorfor er du fremdeles så bekymret for kristne, når du selv har forlatt den kristne tro?

sa...

Bjørn Olav: "Hvorfor er du fremdeles så bekymret for kristne, når du selv har forlatt den kristne tro?"

- Därför att jag älskar människorna.

Bjørn Olav sa...

Du husker sikkert hva Jesus sa om det at en blind leder en blind? Skal du hjelpe mennesker på troens vei, SÅ, må du komme deg tilbake på veien selv. Du har rotet deg bort underveis i Den gamle pakt. Jesus har banet en ny vei - korsets vei. jeg ber om at du må finne tilbake til den.

Sture Lundqvist sa...

Tack, Björn Olav, för dina rader om Per. Jag tror att alla som kände Per håller med dig, Per var en gudsman, fylld av Jesu kärlek till varje människa.
SÅ:s kommentarer är bara pinsamma och tragiska.
Sture Lundqvist