lørdag, desember 18, 2010

Anabaptistisk uttalelse om jødene og Israel

Dette er uttalelsen 45 representanter for anabaptistiske grupper presenterte for jødene under deres besøk i Israel i november:

Til nasjonen Israel og dets folk

På denne dagen, vil vi som er representanter for anabaptistene, ydmyke oss og søke deres tilgivelse for vår kollektive synd av stolthet og selviskhet ved å ignorere vår plikt overfor det jødiske folk og nasjonen Israel. En tragedie, som også inkluderer nazistenes utryddelse av seks millioner jøder. Selv i denne time befinner Israel seg med naboland på alle sider, som vil utrydde henne.

G-d, i Sin suverenitet, åpent våre øyne for ordene i 1.Mos 12,3, hvor Han sier: "Jeg vil velsigne dem som velsigner deg, og jeg vil forbanne den som forbanner deg." På underfullt vis har Han åpent våre øyne så vi ser tyngden av dette løftet, og som et fellesskap er vi blitt dypt overbevist om realiteten av vår kollektive ignorering av den jødiske lidelsen faktisk ikke er noe mindre enn en avvisning av jødene; likeså mye som det er en forbannelse. Det føyer seg til vår skam at at vi har sett altfor lett på dette.

For dette ber vi om Deres tilgivelse

Videre: Offentlig og åpent velsigner vi deg og Israels folk. Vi velsigner dere som Abrahams ætt i følge løftet fra 1.Mos 12,1-3. Dette løfte ble gitt til Abraham, og handler om dere, hans etterkommere, for alle kommende generasjoner. Vi velsigner dere fordi dere har holdt i live troen på den ene sanne G-d. Vi velger å ære deg, som vår tros foreldre, og vil oppmuntre andre og kommende generasjoner til å gjøre det samme.

I dypet av våre hjerter er det en lidenskap etter å se oppfyllelsen av Amos 9,11-12: "På den dagen skal Jeg reise opp igjen Davids falne hytte. Jeg vil mure igjen revnene i den. Jeg skal reise opp ruinene av den igjen slik som den var fra eldgamle dager. Så skal de ta Edoms rest i eie og alle de hedningefolkene som kalles ved Mitt navn, sier Herren, Han som gjør dette." Vi velsigner også de grensene som G-d har har gitt dere løfter om - fra Nord, Sør, Øst og Vest, at du må ha framgang og fullføre ditt kall blant nasjonene.

Vi ber om fred for Jerusalem, i følge den bibelske befalingen i Salme 122,6.

I vår sønderbrutthet og ydmykelse skal vi "aldri være stille, verken om dagen eller om natten," og vi skal ikke "unne oss noen ro" "for Han gjenreiser Jerusalem og gjør den til en lovprisning på jorden." (Jes 62,6-7)

Med uendelig kjærlighet for Sion.

Den anabaptistiske nasjon, deres brødre og søstre fra Amish og Mennonitene.

På bildet ser vi Lloyd Hoover, biskop for Lancaster Mennonite Conference, i samtale med en jøde.

1 kommentar:

Biskop Kyrillos sa...

Ett fantastiskt erkännade och en varm och innerlig ödmjukhet, som det verkligen var gott att få ta del av.