søndag, desember 12, 2010

Gode råd for bønnesaminger og bibellesning

Abbeden for Taize-kommuniteten, bror Alois, var tidligere i år i Kina. I et brev som Taize-kommuniteten utgir, gir han noen svært gode råd for bibellesning. Disse rådene tror jeg mange ville ha gleden av å følge. Dette er hva bror Alios skriver:

I Kina møtte vi grupper av kristne som svært bevisste på hvilken skatt Bibelen er. Noen skulle gjerne lest mer i den, men dette er ikke alltid lett. Sammen med dem hentet vi frem disse veiviserne:

* I hjertet av Bibelen ligger Guds kjærlighet. Alt mellom Gud og menneskeheten starter med det forfriskende i en første kjærlighet. Så kommer hindringene, til og med uttroskapen. Men Gud blir aldri sliten av å elske, Han er alltid på leting etter folket sitt. Bibelen er fortellingen om Guds troskap.

* Gud gir oss seg selv gjennom Kristus. Han er Guds ord. Når vi leser Bibelen, møter vi Han, Kristus. Vi hører stemmen Hans, vi får et personlig forhold til Ham.

Når vi leser, kan det være vi bare husker ett ord. Det som er viktig er å sette dette ordet ut i handling. På den måten kan vi forstå det bedre og bedre.

I Kina ba vi også sammen med kristne som var vant med å synge sangene fra Taize på sitt eget språk. Noen spurte om råd til å organisere bønn sammen med andre. Vi delte noen praktiske detaljer med dem, inspirert av den lange erfaringen vi har i kommuniteten vår. Selvsagt må disse rådene harmonere med det som er spesielt for hvert lokale kirkesamfunn.

* Gjør stedet bønnen skal holdes innbydende, med enkle midler, sånn at det skaper en god gudstjenestestemning.

* Sørg for at bønnen glir lett: sanger, bibelsk salme, lesning, sang, stillhet (8-10 min), forbønn, Fader vår, avslutningsbønn, sanger.

* Les en kort bibeltekst som er lett å forstå under bønnen. Vanskeligere tekster bør spares til en sammenheng der de kan forklares, utenfor den felles bønnen.

* Syng en setning fra Skriften eller tradisjonen om igjen og om igjen, så den kan slå rot i oss. En setning som blir sunget er lett å lære utenat, og kan være med oss gjennom dagen, og av og til også om natten.

* Bruke enkle symboler: fredag kveld kan man for eksempel legge et korsikon på bakken. Alle kan gå frem til det og legge panna på korset og slik uttrykke at de legger alle sine byrder og hele verdens lidelse på Kristus. Lørdag kveld kan evangeliet om oppstandelsen bli lest mens barn tenner små lys som alle har fått utdelt, slik at påskelyset sprer seg til alle.

Ingen kommentarer: