torsdag, desember 16, 2010

Litt om bakgrunnen for King James Bibelen, del 2

Etter år i beksvart mørke lyser det en kraftig stjerne på himmelen. Pavemakten, som holdt folk flest i mørket, ble derimot så blendet av det kraftige lyset at 44 år etter at stjernen var slukket gav paven ordre om at levningene etter John Wycliffe (bildet), skulle graves opp igjen, smadres, brennes og asken skulle bli spredt i elvevannet slik at de skulle forsvinne for godt! Hva hadde Wycliffe gjort seg skyldig i? Han hadde tatt initiativet til den første engelske oversettelsen av Bibelen. For pavemakten var det noe av det verste som kunne skje.

John Wycliffe (1320-1384), var teolog og en tidlig foregangsmann for reformer i Den romersk-katolske kirke i det 14 århundre. Den første håndskrevne bibelmanuskriptene i det engelske språk kommer fra Wycliffe's hånd. Han blir sett på som selve forløperen til den protestantiske reformasjonen. Enkelte kaller ham med rette "Reformasjonens morgenstjerne".

Han ble født i Ipreswell - det nåværende Hipswell - i Yorkshire, og døde i Lutherworth, i nærheten av Leicester, 31. desember 1384. Hans foreldre var av tidlig angelsaksisk opprinnelse, og som hadde lange røtter i Yorkshire. Da John Wycliffe ble født var familien stor, og rådde over et stort område av Yorkshire. 1324 er det året som vanligvis oppgis som fødselsåret til John Wycliffe. Sannsynligvis fikk han sin første skoleundervisning hjemme. Vi vet ikke når han først kom til Oxford, som han skulle bli forbundet med hele sitt liv.

Wycliffe var spesielt interessert i matematikk, naturvitenskap, men gav seg hen til teologiske studier, kirkerett og filosofi. Hans skrifter viser at han hadde stor kunnskap i romersk og engelsk lovgiving, og i engelsk historie. Et medlem av familien - Bernhard Castle - hadde grunnlagt Balliol College, som John Wycliffe ble medlem av. Først som lærer, for så å bli rektor.

(fortsettes)

1 kommentar:

KuleKnut sa...

Liker godt denne tråden her, spennende lesning!