tirsdag, desember 07, 2010

Et portrett av en apostel, del 1

I år er det nøyaktig 210 år siden Johann Gerhard Onchen (bildet) ble født, den tyske evangelisten som regnes som den europeiske baptismens far. Han fikk også andre tilnavn: "De tyske baptisters far" og "De europeiske baptisters apostel". Og det er ikke uten grunn at denne mannen fikk en slik innflytelse. Han var en sann pioner.

Johann Gerhard Onchen ble født i den tyske byen Varel i Oldenborg 26.januar 1800. Hans far var i eksil av politiske årsaker, hans mor var død, så det var hans bestemor som tok seg av ham. Som barn ble Oncken døpt i den lutherske kirken, og sto som konfirmant i 1814.

Rett etter konfirmasjonen flyttet Onchen til Skottland, hvor han fikk arbeid hos en forretningsmann. I Skottland deltok han i gudstjenestene til Church of Scotland. Men da han senere flyttet til London begynte han å gå i en kongregasjonalist menighet, men det var i et metodist kapell, Great Queen Street Methodist Chapel, at han opplevde Jesus som sin Frelser. Det skjedde i 1820.

Tre år senere reiser han tilbake til Tyskland. Han er da medlem av English Reformed Church, og arbeider for British Continental Society. Dette selskapet arbeidet med å spre evangeliet. I 1829 tar han på seg en jobb for Edinburgh Bible Society. I 1879 - 50 år senere - hadde Onchen alene distribuert tilsammen over to millioner Bibler.

Glede og sorg fulgte Johann Gerhard Onchen hele livet. Han var en hardt prøvet mann, ikke minst hva død og sorg angår. 19. mai 1828 gifter han seg med Sarah Mann i London. Sammen fikk de syv barn. Sarah dør i 1845. Da er to av barna de fikk også døde. To år senere, i 1847 gifter Onchen seg med en enke fra Yorkshire, Ann Dogshun. Hun blir raskt akseptert av resten av familien, men dør 1873. Barn fikk de ikke. Så i 1875 gifter Onchen seg med Jane Clark, som var medlem av Spurgeons menighet, Metropolitan Tabernacle, i London.

Selv om Onchen levde i England er det ingen bevis for at han hadde kontakt med noen av de engelske baptistene. Hans overbevisning om troende dåp må derfor ha kommet gjennom et personlig studium av Bibelen.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: