fredag, desember 17, 2010

På vandring med pilegrimen

Jeg har begynt å lese En Pilegrims vandring av John Bunyan igjen. C.H Spurgeon leste den en gang i året. Han mente det var en god sjelehygiene for en kristen. Jeg er tilbøyelig til å være enig med ham i det. For her presenteres virkelig evangeliet, og vandringen med Kristus, med evigheten som mål. Ja, som du sikkert vet, i allegorisk form. Fortellingen bærer selvsagt preg av å være skrevet på 1600-tallet - den ble publisert første gang i februar i 1678 - men det er i grunnen bare sjarmerende. Vi møter Kristen som bryter opp fra Fordervelsens by, og som underveis møter på så mange som vil hindre ham i å nå målet.

Jeg har vært så heldig å få tak på en utgave som Terje Nærland har gitt ut. Det fine med denne utgaven er at den ikke bare inneholder Bunyan beretning, men den har også alle skrifthenvisningene som følger side for side. Dermed kan man underveis også slå opp de ulike bibelversene som Bunyan henviser til. Det gir boken ekstra verdi. Jeg vet ikke om den fremdeles er i salg. Jeg kjøpte min utgave hos Bok&Media i Oslo til den fantastiske prisen av 50 kroner. Det er absolutt verd å sjekke med dem om de har den fortsatt for salg, og sikre deg et eksemplar. Den er forøvrig en glimrende julegaveide!

Det passer godt å sitere selve pilegrimsverset i Bibelen i denne sammenhengen:

"I denne troen døde alle disse uten å ha fått det som var lovet. De bare så det langt borte og hilste det, og de bekjente at de var fremmede og hjemløse på jorden. Når de taler slik, viser de klart at de lengter etter et fedreland. Hvis de hadde tenkt på det landet de dro ut fra, hadde de hatt tid til å vende tilbake. Men nå er det et bedre land de lengter etter: det himmelske. Derfor skammer ikke Gud seg over dem, men vil kalles deres Gud, for han har gjort i stand en by til dem." (Hebr 11,13-16)

Ingen kommentarer: