tirsdag, juni 05, 2012

Sørstatsbaptister strides om 'forutbestemmelsen'

Det pågår en interessant debatt blant Sørstatsbaptistene for tiden. Problemstillingen er riktignok uaktuell i noen særlig grad her hjemme, fordi den dreier seg om det kalvinistiske teologiske synet på forutbestemmelsen. Og Jean Calvin har ikke hatt noen innflytelse over det norske kirkelandskapet.

Hundrevis av sørstatsbaptister har underskrevet en uttalelse hvor de avviser Calvins frelseslære og slutter seg til det tradisjonelle synet blant Sørstatsbaptister har på frelsen. Uttalelsen - som avviser at Gud har forutbestemt visse mennesker til frelse og andre til evig fortapelse - har forårsaket en stor debatt blant medlemmene av dette kirkesamfunnet.

Flere mener at debatten er unødvendig siden begge disse synene har levd side om side i mange år innad i Sørstatbapstistenes rekker, og at flere av kirkesamfunnets ledende menn og kvinner har vært kalvinister. Mens andre er glad for at debatten reises siden det er en ny kalvinistisk bølge i en rekke land, og denne forårsaker mye smerte blant de som dras inn i stridighetene. Blant visse av de som står for den ny-kalvinistiske bølgen merkes en aggressivitet som ikke bare handler om iver. I de kretsene handler det om å være 'rett-troende', men uten å ha mye kjærlighet til den som står for noe annet.

Tradisjonell frelseslære blant Sørstatsbaptistene handler om at Gud elsket 'hele verden' og 'han vil at alle mennesker skal bli frelst og lære sannheten å kjenne'.

Bildet viser den såkalte 'Reformasjonsveggen' Fra venstre William (Guillaume) Farel, John (Jean) Calvin, Theodore de Beze, og John Knox. 'Reformasjonsveggen' finnes i Bastion Park i Geneva, Sveits.

1 kommentar:

bjørn sa...

dette er et vanskelig tema..men det viktigste vi kan gjøre er å være lydige og leve ut misjonsbefalingen..Så frelser jesus de som han frelser..At Gud på forhånd vet alt og hvem som blir frelst er det ingen tvil om, han er jo tross alt allmektig og altvitende..Men det at han har forutbestemt noen til helvete og noen til himmelen er et så vanskelig tema at man må studere det intenst over veldig lang tid..Har selv lest mye av calvin og ser helt klart hans begrunnelser for sitt syn..Efeserbreve,rom.8-9 og ikke minst Joh.17.13 om Judas sin forutbestemthet som fortapelsens sønn er eksemper på dette..Men Jeg velger uansett å ikke ha mye fokus på dette og heller forkynne evangeliet til alle mennesker og prøver i min svakhet og elske mennesker rundt meg, følge ordet og være lydig..Gud frelser over hele jorden og det er IKKE vår oppgave å finne ut om noen evt er utvalgt eller ikke. La oss la det være opp til Gud..