torsdag, juli 15, 2021

800 år skulle det ta før Church of England ber om tilgivelse for antisemittisme


 800 år skulle det ta før Church of England ber om unnskyldning for å ha drevet jødene ut av landet. 

Church of England kunngjorde denne uken at de har til hensikt å "tilby en unnskyldning for rollen som engelske kirker hadde i utvisningen av jøder i det 13. århundre." Utvisningen, bestilt av kong Edward I i 1290, og som innebar at alle jøder ble utvist fra England, skjedde før Englands kirke som ble etablert i 1534. På tidspunktet for utvisningen utgjorde den jødiske befolkningen rundt 3000. Utvisningen førte til at jøder ble utestengt fra riket til loven ble endret i 1657.

På et møte på generalsynoden lørdag kunngjorde anglikanske ledere planer om en "omvendelseshandling" for å be om unnskyldning for historisk antisemittisme i kirker over hele landet som fant sted før den engelske kirken ble dannet. Biskopen av Lichfield sa at det er blitt foreslått en symbolsk omvendelsgudestjeneste for 800-årsjubileet for Kirkens synode i Oxford i 1222, som så innføringen av antisemittiske lover som krevde at jøder skulle bære merker og forby dem fra bestemte jobber.

Jacob Vince, medlem av generalsynoden fra bispedømmet Chichester, reiste spørsmålet om økende antisemittisme i Storbritannia og spurte: ”I lys av den raskt forverrede antisemittismen i Storbritannia de siste månedene, kan det hende 800-årsjubileet neste år er et passende øyeblikk for Englands kirke å vurdere å gjøre et formelt brudd med disse historiske fordommene som en gest for solidaritet med våre jødiske naboer, Englands eldste etniske minoritet? ”

"Uttrykket" bedre sent enn aldri "er virkelig passende her. Det historiske traumet ved middelalderens engelske antisemittisme kan aldri slettes, og arven overlever i dag - for eksempel gjennom vedvarende påstanden om 'blodskader' som ble oppfunnet i dette landet, " forteller Dave Rich, politikkdirektør for en britisk 'vakthundgruppe' mot antisemittisme, til avisen The Telegraph.

Selv om dette er første gang Church of England spesifikt angrer på grunn av jødens utvisning, utgav den i 2019 et dokument med tittelen “Guds ufeilbarlige ord” og sa at kristne må omvende seg fra århundrer med antisemittisme, særlig Church of Englands rolle. i opphavet til blodskader som beskyldte jødene for å bruke blod fra kristne barn til å bake påske-matza. Dokumentet sa at slike ideer, sammen med å videreføre myten om at jødene drepte Jesus, til slutt førte til holocaust.

Erklæringen oppfordret også kristne til å akseptere betydningen av sionismen for de fleste jøder, og advarte om at "noen av tilnærmingene og språket som brukes av pro-palestinske talsmenn, faktisk minner om det som kan kalles tradisjonell antisemittisme."

ENGLANDS ANTISEMITISMES HISTORIE

Mens en anti-jødisk holdning var utbredt i Europa, var middelalderens England spesielt anti-jødisk. Før utvisningen ble jødene oppfattet som brukere. Oppfatningen hadde grunnlag da jødene vendte seg til pengeutlån etter å ha blitt ekskludert fra handelsgilder og å eie land. Dette ble tolerert av kongen da jødene var hans direkte undersåtter, og han kunne tilegne seg jødiske eiendeler i form av skatt. Han påla jødene tunge skatter etter eget ønske, uten å måtte innkalle parlamentet.

I 1218 kunngjorde Henrik III av England,  'Edikt av merket' som krevde at jødene skulle bære et merke. I 1260 ble det utført en bølge av pogromer som en del av den andre baronkrigen, og 500 jøder i London og flere jøder i andre områder i England ble drept.

Kilde: Israel 365 News/Norsk oversettelse: Bjørn Olav Hansen (c)

Ingen kommentarer: