fredag, juni 10, 2022

"Her finnes kun plass for den som søker - for Lysets Herre har ankommet"


I går snakket jeg med Isak Syreren igjen. Om glede - og kontemplasjon. Jeg fortalte ham at jeg hadde grunnet på et ord fra profeten Jesaja, om at Herrens hus er et bønnens hus for alle folk. I den forbindelse står det også at Herren Gud vil la oss glede oss i dette bønnehuset. 

"Hva tenker du om gleden, Isak", vil jeg gjerne vite.                                                                        

Sommervarmen har meldt sin ankomst. Mjøsa ligger blikkstille foran oss. 

"Glede," sier Isak idet han liksom smatter på ordene. De flyter som honning fra hans lepper: "Glede i bønnen er en sak, den kontemplative bønnen er en annen. Den sistnevnte er mer verd enn deb første, på samme måte som det fullvoksne mennesket er mer utviklet enn barnet."

Isak blir ivrigere enn han pleier. Det er tydelig at jeg har nådd en nerve med spørsmålet mitt: 

"Iblant er det slik, at versene i en salme kan ha en skjønn smak, og et eneste vers kan være så uutømmelig at man under bønnen bare gjentar den og ikke kan fortsette til det neste verset. Det hender også at bønnen føder kontemplasjon, og da avbrytes leppenes ord."

Med ett blir Isak stille. Et par ekorn leker i treet ved siden av benken der vi sitter. De leker visst sisten. Halene svinnser lystig og sollyset får det til å skinne i den vakre brune pelsen. 

Så sanser Isak seg igjen. Det virker som om han har vært et annet sted for å hente mer visdom. Jjeg mistenker at han har bedt, mens jeg har vært opptatt av Nøtteliten og broren, eller er det søstra hans eller kjæresten. Jeg har det med å bli distrahert. Men jeg tror Isak også har sett de to lystige der de raser i vill fart opp og ned stammen.

"Mennesket blir i sin kontemplasjon som en kropp som opphører å puste. Men betraktelsen har ikke nådd sitt  høyeste punkt ennå da bønnen opphører."

Isak tar et djupt åndedrag før han fortsetter: "For tungens og hjertets virksomhet i bønnen er nøkler som åpner døren til skattkammeret. Å tre inn dit er neste steg. Og her inne tier leppenes tale og hjertets tanker, her stanser den styrende fornuften og tankenes arbeide, denne raske og lettsindige fugl. Her må alle deres virksomheter opphøre. Her finnes kun plass for den som søker. For Lyssets Herre har ankommet."

Ingen kommentarer: