onsdag, juni 01, 2022

Mulig antisemittisk motiv bak drap på 89 årig jødisk mann i Frankrike


En trikk svinger inn på Plateau Avenue i Lyon, Frankrike, mars 2022. Politiet opplyser nå at en jødisk snart 90 år gammel mann ble dyttet i hjel fra balkongen til en bygning på gaten av en av naboene hans 17. mai 2022.

Påtalemyndighetene i Frankrike sier nå at de vurderer antisemittisme som en mulig faktor da den eldre jødiske mannen døde i Lyon. Først opplyste politiet at den 89-årige jødiske mannen hadde dødd i en tvist uten tilknytning til hans religion.

Det skriver The Jewish Telegraphic Agency og siterer den jødiske avisen 'Tribune Juive' som fredag rapporterte om utviklingen i etterforskningen av dødsfallet til Rene Hadjaj 17. mai, som ble funnet død etter å ha falt fra 17. etasje i leilighetsbygget hans.

Politiet arresterte en 51 år gammel nabo, Rachid Kheniche, i forbindelse med hendelsen. Kheniche og Hadjaj kjente hverandre og hadde en krangel som endte med Hadjajs død, sa påtalemyndigheten til avisen Le Progres.

Politiet introduserte antisemittisme som et mulig motiv etter å ha sett innlegg på sosiale medier av Kheniche. Kheniche hadde flere nedsettende referanser til «sayanim», transkripsjonen på fransk av det arabiskspråklige ordet for sionister, på sosiale medier de siste årene.

«Elementer som ble samlet inn på sosiale nettverk ble kjent for påtalemyndighetene, som har bestemt seg for å utvide omfanget av undersøkelsesdommerne til de skjerpende omstendighetene ved en forbrytelse begått på grunn av en etnisk, nasjonal, rasemessig eller religiøs tilhørighet,» sa Nicolas Jacquet. Lyon regionale aktor, sa til nyhetsbyrået AFP fredag.

En koalisjon av franske jødiske grupper kjent som CRIF sa at de ønsket utviklingen velkommen, men stilte spørsmål ved hvorfor pressen, ikke politiet, først identifiserte innleggene på sosiale medier.

Saken gjenspeiler saken til Sarah Halimi, en jødisk kvinne som ble myrdet og kastet fra leiligheten sin av naboen i 2017. I den saken konkluderte franske domstoler med at naboen, en 27 år gammel mann ved navn Kobili Traore var motivert til å drepe Halimi fordi hun var jøde. Men Traore, som er muslim, ble ikke stilt for retten fordi flere domstoler slo fast at han var psykotisk på tidspunktet for drapet, delvis fordi han var høy på marihuana.

Foto: Wikipedia

Ingen kommentarer: