tirsdag, juni 07, 2022

Kristne fra Mariupol og Donetsk risikerer livet for å holde kontakt med hverandre


Mange kristne i Mariupol i Ukraina har blitt fordrevet fra hjemmene sine. 10 000+ dødsfall er ventet i byen innen utgangen av året. Men midt i disse vanskelighetene har troende i Mariupol satt seg fore å hjelpe og oppmuntre alle andre troende de er i stand til å nå.

Khartsyzsk, en by i Donetsk-regionen, ligger bare 130 kilometer fra Mariupol. Men de siste åtte årene, med områdene under  kontroll av separatister og reiser mellom dem strengt regulert, kan kristne i de to byene like gjerne ha levd på hver sin side av verden. Nå, mens kamplinjene og kontrollen av de omkringliggende territoriene fortsetter å skifte rundt dem, utnytter kristne fra Mariupol og Donetsk-regionen den nåværende muligheten til å trøste, oppmuntre og støtte hverandre gjennom ansikt-til-ansikt-besøk, til tross for faren.

"Kontrollen over Mariupol har endret seg, og kontrollen over Donetsk-regionen er fortsatt delt, men kirkene i disse regionene forblir en del av Kristi ene kropp," sier Voice of the Martyrs Korea-representant Dr. Hyun Sook Foley. «Mange av de kristne i Mariupol ble fordrevet under kampene, og flyktet til andre områder som fortsatt er under ukrainsk kontroll. Selv om de er fordrevet, bruker de muligheten til å besøke og bringe hjelp og oppmuntring til kristne i delene av Donetsk-regionen under ukrainsk kontroll.»

Samtidig, sier representanten Foley, er reise mellom Mariupol og Khartsyzsk, en by i Donetsk-regionen under DPR-kontroll, nå mulig for første gang på åtte år. "Så små grupper av kristne som ble igjen i Mariupol har nylig reist til Khartsyzsk for å gjenoppta kontakten med sine brødre og søstre etter den lange separasjonen," sier representanten Foley.

Voice of the Martyrs Korea driver «Голос Мучеников – Корея», en russiskspråklig utgave av sin populære Facebook-side om kristenforfølgelse. Representant Foley sier at organisasjonen også opprettholder private kommunikasjonskanaler med kristne og kirker som for tiden befinner seg i områder med væpnet konflikt, inkludert de i Mariupol og Donetsk.

I følge representanten Foley søker kristne i områdene med harde kamper mer enn mat, husly og sikkerhet. "De søker det den sanne kirke alltid har søkt siden Apostlenes gjerninger kapittel 2," sier hun. "De ønsker å gå sammen i hverandres hjem for å bryte brød, dele fellesskap, be og hengi seg til apostlenes lære."

Representanten Foley sier at troende som bor på steder med væpnet konflikt trenger mer enn humanitær hjelp. "De trenger ekte ansikt-til-ansikt kontakt med andre troende," sier representanten Foley. "Rapporter fra kristne i Donetsk-regionen sier at det er vanskelig å vite hva som er den største hjelpen - å motta humanitær hjelp eller å kunne se disse brødrene og søstrene i Kristus ansikt til ansikt."

Representanten Foley sier at motivasjonen for disse besøkene går mye dypere enn bare å levere bistand. «Romerne 13:7 sier at kristne skal gi den ære som tilkommer dem. Kristne i Mariupol har fortalt oss at de tar disse turene for å vise ære til kristne i Donetsk-regionen.»


Representant Foley sier at Voice of the Martyrs Korea fikk vite at kristne i Mariupol ville reise til Khartsyzsk for å se Evgenij Pushkov, en kristen musiker og kirkeleder som har drevet med kor i Donetsk-regionen i 42 år, inkludert 11 år hvor han satt i fengsel og eksil for sin tro under Sovjetunionen. «Vi spurte kristne i Mariupol hvorfor de dro for å besøke Pushkov, og de svarte ganske enkelt: 'Fordi det er Mr. Pushkov. Han er en veldig kjent forkynner for kristne i regionen og har jobbet veldig hardt med evangelisering i fire tiår.»

Representanen Foley sier at hun tror reiser som dette bringer ære ikke bare til kristne ledere, men også til Gud. «Når kristne risikerer alt, ikke bare for å gi hjelp, men for å være sammen om tilbedelse, fellesskap og gjensidig oppbyggelse, kan vi se hvor dyrebar Kristi kropp egentlig er. For kristne handler livet om mer enn fysiske behov. Mr. Pushkov resiterte noen av hans kristne dikt for de besøkende. For kristne er ord som bringer liv en essensiell form for medisin."

Representanten Foley sier at de troende Mariupol har svart på ødeleggelsen av byen deres som et kall til misjon. "Mange kristne fra Mariupol har selv blitt fordrevet fra hjemmene sine, og mer enn 10 000 dødsfall er fortsatt ventet innen utgangen av året i denne byen på 170 000. Men midt i sine vanskeligheter har de troende i Mariupol dratt ut på oppdrag for å hjelpe og oppmuntre alle andre troende de er i stand til å nå.» sier representanten Foley.

Ifølge representanten Foley bør kristne i resten av verden lære av disse Mariupol-troende.

"Kirkebesøket i mange land er fortsatt lavt etter covid-pandemien," sier representanten Foley. «Vi må lære på nytt hvilket verdifullt privilegium det er å kunne samles ansikt til ansikt. Troende i Mariupol og Donetsk setter enheten og fellesskapet i Kristi legeme over alt annet, til og med over sin egen personlige sikkerhet.»

Billedtekster: Kristne som pleide å bo i Mariupol og kristne fra Donetsk-regionen går sammen for gjensidig hjelp og oppmuntring. (Bilde brukt med tillatelse fra All-Ukrainian Union of Churches of Evangelical Christian Baptists, AUC ECB.)

Mariupol-troende blir bedt for av Evgenij Pushkov, en kristen musiker og kirkeleder som har dirigeert i kor i 42 år, og som har sittet 11 år i fengsel og eksil for sin tro under Sovjetunionen. (Bilde brukt med tillatelse fra International Union of Churches of Evangelical Christian Baptists, IUC ECB.)

Ingen kommentarer: