torsdag, juni 09, 2022

Sjefsrabbiner går i eksil - nekter å støtte Putins krig


(JTA) — Som leder av en stor europeisk gruppe for rabbinere reiser Pinchas Goldschmidt jevnlig inn og ut av Moskva, hvor han har arbeidet siden 1993 som byens overrabbiner.

Men da han sist dro, to uker etter at Russland invaderte nabolandet Ukraina, gjorde han det uten en fast plan om å returnere. Og nå jobber han offisielt i eksil etter angivelig å ha blitt satt under press av russiske myndigheter for å støtte krigen.

Kan endelig dele at svigerfamilien min, Moskvas sjefrabbiner @PinchasRabbi & Rebbetzin Dara Goldschmidt, har blitt satt under press av myndighetene for å offentlig støtte den 'spesielle operasjonen' i Ukraina - og nektet," tvitret Avital Chizhik-Goldschmidt tirsdag.

Chizik-Goldschmidt, en journalist som bor i New York City, delte en rapport fra den franske avisen Le Figaro som beskrev hennes svigerfars opplevelse, som inkluderte en innsamlingsperiode i Vest-Europa etterfulgt av et besøk med sin egen far i Israel , hvor han er i dag. Ifølge Le Figaro reiser han med tre livvakter dit.

Goldschmidt ble kontaktet av Jewish Telegraphic Agency, og nektet å kommentere eller svare på spørsmål om hvorvidt han tror at han vil returnere til Russland, hvor han ble gjenvalgt som leder av Kor-synagogen i Moskva tirsdag.

Goldschmidt har ikke vært en offentlig kritiker av krigen, selv om Le Figaro rapporterte at han var tilstrekkelig bekymret for den til at han nådde ut til rabbinere i nabolandet Moldova i midten av februar, dager før Russland invaderte Ukraina, for å advare om en potensiell flom av flyktninger.

Andre topprabbinere i Russland, inkludert landets overrabbiner, Berel Lazar, har oppholdt seg i landet selv etter å ha kritisert krigen.

Men Goldschmidts status i Russland har allerede blitt rystet av politikk tidligere.

I 2005 ble Goldschmidt, som har vært tilstede i Moskva siden 1989, plutselig nektet innreise til landet. Det tok flere uker før han fikk komme inn igjen. Myndighetene ga ingen offisiell forklaring på nektelsen av innreise, men noen tjenestemenn refererte uspesifisert til «nasjonale sikkerhetsspørsmål».

- Jewish Telegraphic Agency/Norsk oversettelse: Bjørn Olav Hansen (c)

Ingen kommentarer: