lørdag, februar 16, 2008

Frelst ved blodet


Det er bare en vei som fører til himmelen, og det er bare en ting som gir adgang til Guds trone, og det er Jesu Kristi blod. Dette er klassisk kristen tro. I går, hvor jeg måtte forsvare sentrale kristne grunnsannheter, på bloggen her, ble det så sterkt for meg å bli minnet om ordene fra Hebr 9,12: "Ikke med blod av bukker og kalver, men med sitt eget blod gikk han inn i helligdommen èn gang for alle, og fant en evig forløsning." Det finnes altså ingen annen måte å bli frelst ved, enn gjennom Jesu soningsdød på Golgata kors. For noen dager siden hørte jeg Art Katz tale Guds ord. Art Katz døde i fjor, etter lang tids alvorlig sykdom og lidelse. Men via hans web-side er det mulig å laste ned mye av hans gedigne bibelunderving. Katz var jøde, men bodde i et anabaptistisk fellesskap i USA. Han var gift med en dansk kvinne. I den bibelundervisningen jeg hørte på snakket Art Katz om at han gjorde to ting fast hver eneste dag han våknet, og hver eneste dag han la seg for å sove: Han takket for Jesu Kristi blod, og Han bad om blodets beskyttelse. Det er veldig interessant å lese 2.Mos 12, som handler om påskelammet. Det er Herren selv som taler, og ber jødene som befinner seg i fangenskapet i Egypt, om å "ta ut et lam for hvert hus" - et "lam uten lyte". Så skal lammene slaktes, og så skal de "ta av blodet og stryke på begge dørstolpene og på den øverste dørbjelken på de hus hvor de eter det." Blodet skulle så beskytte dem mot dødsengelen som gikk forbi. Katz snakket om betydningen av at blodet ble strøket på dørene. En dør er jo noe vi går inn og ut av. Den er selve adgangen til huset. Blodet var synlig utenfra, og beskyttet de som var inne i huset. Vi kommer ikke utenom blodet - Jesu Kristi soningsblod. Det er Han som er det lyteløse lammet, som måtte gi sitt liv for vår skyld. En kristendom uten blodet er en falsk kristendom. Den er også helt uten kraft. "Men dersom vi vandrer i lyset, likesom han er i lyset, da har vi samfunn med hverandre, og Jesu, hans Sønns blod, renser oss fra all synd." (1.Joh 1,7) Når jeg nå går til ro for natten, skal jeg huske på å be om blodets beskyttelse for meg og mine, og for alle de jeg kjenner som hører Herren til.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Veldig bra undervisning Bjørn OLav...Jesu Blod er vårt evige offer... I det dyre blodet som ble utgytt på golgata kors ligger det at blodet skjuler vår synd. Og at vi ufortjent får tilgang til faderen ligger i blodet, for når vi treder frem for faderen med hjerte full av frimodighet er det nettopp Jesu blod som gjør dette mulig...for når vi står der ser faderen bare Jesus.

Blodet er det som renser oss og gjør våre synder rene som snø...

kommer på sangen Å det dyre Jesu blod...som renser hvit som sne...

Anonym sa...

du har ikke forsvart kristne grunnsannheter, hansen. du har bare repetert dem.

det hjelper jo ikke.

Anonym sa...

geir rune synes dette er "veldig bra undervisning" fordi du har fortalt ham noe han visste fra før og som han er helt enig i.

geir rune har ikke fått noen ny erkjennelse. det tror jeg er umulig.

Anonym sa...

Er Bjørn Olav Hansen en ekstrem kristen?

Bjørn Olav skriver i dagens artikkel at han i går "måtte forsvare sentrale kristne grunnsannheter, på bloggen her". Er dette ekstremt? Nei! Men det er tydelig at mange blir sjokkert når noen hevder og forsvarer klassiske kristne standpunkter, som er tydelig uttrykt i Bibelen.

At kristne tror på Bibelen er verken ekstremt eller spesielt eller merkelig. Det merkelige er at så mange kristne lar seg påvirke mer av den sekulære verden enn av Bibelen og Guds Ånd. Det er spesielt og rart når kristnes inspirasjon og nye ideer i større grad kommer fra ikke-kristne enn fra Gud eller fra andre kristne som lever nær Gud. Noe må være galt når kristne kirkesamfunn gradvis adopterer verdslige ideer, bare evt. 10-20 år senere enn den verdslige omverden.

Hva slags inntrykk gjør slike kristne på verden rundt seg? Jeg husker en TV-debatt for mange år siden mellom en liberal prest og forfatteren Jon Michelet. Debatten dreide seg om utroskap i ekteskapet. Presten var uklar og vag og sa noe om at seksuell utroskap ikke trenger å være så ille som at man f.eks. ikke bryr seg om hverandre i hverdagen. Jon Michelet mente dette var tåkeprat, og sa at han liker mye bedre prester som sier at "Himmelen er her, og helvete er der" enn prester som ikke en gang kan si rett ut at utroskap er forferdelig!

Lykke til videre, Bjørn Olav! Det står mye mer respekt av deg enn av kristne som forandrer standpunkter i takt med stemningsbølger blant folk flest.

Anonym sa...

anonym sa : geir rune har ikke fått noen ny erkjennelse. det tror jeg er umulig.

Det er helt riktig...ingenting kan rokke meg i min tro min frelser...den sunne lære bygger på disse grunnpilarer.

Kjærlighet , synd, nåde og helliggjørelse...alt dette må til for å få ett balansert kristenliv i ånden.

Ingen av disse kan fjernes da blir det ubalansert

Anonym sa...

Storm: kanskje motstanden kommer fordi det som sies er forkastelig og ondt?

har du tenkt på det, at man kan avvise en kristen tro på etisk grunnlag? at det blir et spørsmål om samvittighet og overbevisning, minst like alvorlig som det hansen påberoper seg.

Anonym sa...

Frelst for å komme til himmelen?

Jeg har litt problemer med med det fokus: Frelse - himmelen.

Jeg tror det blir ubalansert og fører oss inn i sløvhet og umodenhet som kristne.

Vi blir frelst - tar imot blodets renselse fra våre synder - fordi dette er Guds plan og vilje. Dette er sannheten. Det handler ikke primært om "for vår skyld" - men "for hans skyld". Han som skapte oss, for av Ham, for Ham og til Ham er alle ting.

Vi lever i tiden. Derfor blir vi frelst ikke primært for å komme til himmelen når vi dør, men for å leve nå. Frelse sett fra vårt nåtidige perspektiv handler i stor grad som Peter sier: "La dere frelse fra denne verden"

Gud ønsker seg her i tiden et eiendomsfolk - som skal være til hans herlighets pris. Et folk som skal bringe ære til Ham - lyse for Ham - være Kristus i denne verden.

Forat vi skal kunne det må vi frelses fra verden. Det skjer ved blodet. Likesom Israel forlot Egypten - som et bilde på verden - forlater vi denne verden ved blodet og ved å spise Lammet. Og vi blir et nytt folk, et annerledes folk, som lever etter andre prinsipper - her i tiden. Og vi har heller ikke Guds dom over oss. Den som ikke har latt seg frelse, er allerede dømt.

Jeg har vært med i evangelisert og opplært i dette med fokus på himmelen. Den viktigste traktat vi brukte var kalt "Vegkart til himmelen" Og så gikk vi rundt i hus og hjem og på gater og vitnet og spurte folk: "Vil du til himmelen?"

Det mener jeg i dag er et dårlig spørsmål. Det handler om den evige allemektige Gud. Verdens skaper og midtpunkt. Han vil ha oss til sitt eiendomsfolk.

Dette med å be om blodets beskyttelse finner jeg også litt problematisk. Jeg gleder meg i at jeg ved Jesus har blodets beskyttelse - ingen dom kan nå meg - ingen fiende kan slå meg.

På engelsk sier de ofte: "I plead the blood over you" Og ta tenker jeg: Det behøver du ikke å gjøre - jeg er i Kristus og da har jeg blodets beskyttelse. Halleluja.

Bjørn Olav sa...

Anonym:

Det hjelper absolutt å gjenta troens grunnsannheter! Vi må stadig vende tilbake og minne oss på hva vi har i vår frelse! Det holder ikke å lese Bibelen gjennom en gang heller, for den saks skyld. Vi lever av hvert Guds ord som går ut av Herrens munn.

I møte med dine skriverier tror det har vært tydelig for enhver, at det har vært et behov for å understreke hva sann kristen tro er.

Anonym sa...

BjornOlav,Frid!
Jag befinner mig i Amerika nu.
Det har varit lite besverligt her.Forst sa tog taxichafforen alldeles for mycket pengar 100 sv.kronor fron flygplatsen till min datters legenhet.sedan fick vi magsjuka bade marcos och jag.sedan igar,so hande en liten olycka jag slog mej,och slog opp ett ganska stort sor vid ogat.Sedan,har det varit lite inre besvarligheter,men annars so er det bra!
So herlig blogg du skrev idag!
"Genom Blodet Genom Blodet! Allt forlatet er halleluja,Jesus bar all vor synd i sin kropp nar Han dog pa Golgata."
Ha en bra dag BjornOlav, helsar Karin

Anonym sa...

Tore Lende sa : Vi lever i tiden. Derfor blir vi frelst ikke primært for å komme til himmelen når vi dør, men for å leve nå.

Denne var litt uklar Tore, men jeg har mottat min frelse gjennom jesu blod på golgata.
Gjennom bekjennelsen og troen blir min tro stadfestet og grunnfestet i kristus.
når min tro blir grunnfestet kommer frukter fra mitt indre, gjennom vandringen i lyset (kjødets korsfestelse) sammen med Jesus blir jeg helliggjort.

Når jeg tar imot Jesus kristus som min frelser og tror på ham i mitt hjerte...blir mitt navn skrevet inn i livets bok...

Ellers er jeg enig i at vi trenger troen og nåden sammen med ånden for å leve i renhet for herren her på jorden.

Guds velsignelse

Anonym sa...

Geir Rune sa:
"Denne var litt uklar Tore, men jeg har mottat min frelse gjennom jesu blod på golgata" + litt til som jeg på ingen måte er uenig i.

Det gjelder bare å se frelsen fra et litt annet perspektiv, et evighetsperspektiv - et Gudsperspektiv - det handler om det værendes hensikt, middel og mål.

Jeg har gått gjennom store trosanfektelser i livet - og nå står jeg iflg. legene med minst 1, nesten 2, fot i graven.

Jeg må si at hvis jeg ikke hadde hatt dette gudssentriskre utgangspunkt, tror jeg ikke at jeg i prøvelsens tid, hadde bevart troen - bl.a. troen på det du sier.

Det har også gitt meg mening og glede i troen, mening i motgang - det har gitt meg frimodighet til å bekjenne Herrens navn for leg og lærd.

For nærmere studium av dette tema er en bok Bjørn Olav har nevnt sværte opplysende og frigjørende

De Vern Frome: Den egentlige hensikt - utgitt på Logos i 70-årene





Et lite sitat fra en anmeldelse:

Too often we become preoccupied [with] man’s failure in sin, the rebellion and insurrection of the angelic realm. What we often call the Fall has become so central that we have almost forgotten there was a glorious ‘before’ in God’s planning, which is more important than what took place after.

The greatest of all man’s needs is an ultimate rectification from himself as the centre, and unto God as the centre.

Paul always started back in the heart of the eternal Father before the foundation of the world. Paul always started with God’s vital or self-sharing Fatherhood. It was not with the Father’s varied activities, nor with His wondrous attributes…it was with the Person, who he chiefly is – the Father. Thus God’s vital Fatherhood is seen to be the controlling and ultimate factor which determines his activities.

We must cease interpreting God’s purpose and plan in the light of the Fall. That which we see in Ephesians 1 is what the Father intended to realise in His Son, and it has never been affected by sin, the Fall, or time.

.

Anonym sa...

Bladet Folk har et helt nummer viet dette tema - på norsk

http://www.kristent-nettverk.no/dok/FOLK/FOLK2001_04.pdf

Bjørn Olav sa...

Takk for hilsen fra USA, Karin. Leit å høre om alle problemene, men Herren er med dere. Og vi står sammen med dere i bønn. Ha en fortsatt god reise.