lørdag, februar 02, 2008

NTB feilinformerer om homofile forholdDu har kanskje lagt merke til en liten NTB melding de siste dagene, som enkelte aviser har slått opp, hvor det står at at homofile parforhold er like stabile som ekteskap. Vel - det er helt feil! Men det er vel ikke tilfeldig at en slik melding kommer ut i media nå, rett før den nye "ekteskaps"-loven skal fremmes. Og Norges Telegrambyrå er i ferd med å skape en ny mediebasert myte.

NTB's kilde er nettstedet forskning.no, der en journalist refererte hovedpunktene i to amerikanske studier. Studiene handler om kommunikasjon og tilfredshet hos en del hetrofile og homofile par, og ikke om forholdenes varighet. På dene bakgrunn sender NTB ut en melding hvor det heter: "Det finnes mange myter og fordommer om mennesker med homoseksuell legning, blant annet at homofile parforhold er mindre stabile. Men i følge studiene i tidsskriftet Developement Psychology, er dette feil." Problemet med denne meldingen er at både overskriften og innholdet beror på en oversettelsesfeil! Og innholdet stemmer da heller ikke med virkeligheten.

Journalisten har nemlig oversatt ordet "committed" med "stabil". En riktig oversettelse ville være "hengiven, overgitt", uten at det dermed sies noe om varighet. Ettersom studiene dreide seg om kvaliteten i relasjoner og kommunikasjon, blir det helt galt å ovetsettte "commited relationship" med "stabile forhold" - ikke minst fordi varighet ikke var tema for studiene!

Så blir spørsmålet: Vet vi noe hvor stabile homofile forhold er? Svaret er ja, og vi behøver ikke engang å gå til utenlandske undersøkelser for å finne det ut.

I en lang rekke undersøkelser de siste tiårene er det grundig dokumentert at hyppig partnerbytte og ustabile parforhold kjennetegner mange homofile miljøer. Selvsagt finnes det unntak, men det forandrer da likevel ikke på denne kjennsgjerningen.

Turid Noack er Norges fremste ekspert på trender og endringer i norske ekteskap og samliv. Hun arbeider i Statistisk Sentralbyrå og har publisert statistikk om oppløsning av lesbiske og homofile partnerskap. Studiene hennes dokumenterer at lesbiske partnerskap går i oppløsning tre ganger så ofte som ekteskap - også når det er barn inne i bildet. Dette kan vanskelig kalles like stabilt som ekteskap. Mannlige homofile partnerskap blir oppløst halvannen gang så ofte som ekteskap.

Det skal bli interessant å se om NTB retter opp denne feilen, eller om denne myten fester seg, også hos politikere, og brukes i kampen for den nye "ekteskaps"-loven.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Godt at slike medieskapte såpebobler sprekker. Skal tro hva denne journalisten har tenkt når han har skrevet artikkelen som førte til disse feilaktige opplysningene. Kommer til å følge spent med på om noen aviser trykker et eventuelt dementi fra NTB. Men det skjer vel neppe?

Anonym sa...

BjornOlav:
Vet du BjornOlav,vad jag tänker på ?Jo,detta med de homosexuella och lesbiska,det verkar vara en ond böld.Jag skrev en insändare,eller rättare sagt flera ins.,men våran länstidning vägrar att ta in detta.Senast förra veckan så skrev jag och gick emot en riksdagsledamot här när han tyckte att de av samma kön skulle få gifta sej.Jag skrev att :"man hör så mycket talas om att det är så synd om de homosexuella, men varför hör man aldrig någon tala om att det är synd om de stackars barnen!Därför att en man kan aldrig ersätta en mamma,och en kvinna kan aldrig ersätta en pappa!"men det blev visst för hårdsmält för dom på redaktionen,för det har inte kommit in ännu.
I går satt jag och min syster och läste bibeln,och jag letade efter där det står om detta med de homosex.Och vet du BjornOlav,efter bara ett litet tag så slog jag upp : Romarna 1 kap.vers 18 och hela kap.Läs detta så får du se vad det står skrivet där!
Vet du jag fick in en blogg som heter ; bevara aktenskapet.nu
och där så kan man få skriva sitt namn om man vill att äktenskapet ska bevaras endast mellan man och kvinna.Jag skrev dit mitt namn,och det var närmare 40 eller 50.000,som hade skrivit dit sina namn!och dessa listor de ska lämnas i augusti till regeringen i Stockholm.jag funderar om jag ska ta kontakt med dom och be att dom skickar till mej protestlistor att skriva under.Detta tycker jag är så allvarligt att länder ska stifta lagar som helt går emot Guds eget ord!Det får inte ske!
Ja det var några saker jag ville dela med mej. Ha en fortsatt bra dag BjornOlav,och guds frid.Hälsar Karin

Bjørn Olav sa...

Hyggelig å høre fra deg igjen, Karin.

Jeg gleder meg veldig over å høre at så mange har skrevet navnet sitt på denne listen for å redde ekteskapet. Det står en kamp nå, for å redde ekteskapet, så det er viktig at vi engasjerer oss. Det er årsaken til at jeg skriver så mye om dette tema på bloggen min. Om noen få måneder kan kampen være tapt i Norge. Så vi må be mye for våre land - takk at du er en av de som er med i den bønnehæren!

Guds ord er jo så klart når det gjelder disse spørsmålene. Ikke minst det skriftstedet du henviser til.

Måtte Gud rikelig velsigne deg og din mann denne helgen!!!

kjellemann sa...

Karin: Det er mulig at du ikke har hørt det har blitt snakket om de "stakkars barna" rett og slett fordi det viser seg at barn av homofile ikke lider så mye mer enn heterofile barn. Dette finnes det undersøkelser på og mange barn av homofile har også stått frem i media og avkreftet myten. Mange tror at barn med homofile foreldre blir mobbet mer på skole osv men dette er ikke nødvendigvis tilfelle.

Nå er du vel klar over at det i dag finnes flere typer familier - ikke bare mor, far, barn. Skilsmissestatistikken viser at ca 45 % av inngåtte ekteskap ender med skilsmisse. I dag er det dine og mine barn, min barnehelg og din barnehelg. Barn i dag har steforeldre, stebesteforeldre og stesøsken i tillegg til ektefamilie. Jeg antar at du underskriver på evt kampanjer også mot dette.

Jeg synes det er trist for barna uansett hvem foredre de har - når de blir ofre for skilsmisser. Dessverre er det noen ganger ikke til å unngå. Noen ganger er også skilsmisse bedre enn at foreldre krangler og ikke klarer lenger å leve sammen. Det jeg er opptatt av er at barna hele tiden må tas hensyn til og at de blir hørt og selvfølgelig blir tatt hensyn til.

Barn behøver kjærlighet først og fremst - og jeg er enig - stabile forhold rundt seg.

Her igjen: Det går ikke bare å ta for seg homofile uten å se på hvordan det fungerer med heterofile også. Det er nå engang sånn at bibelvers heller ikke gir barn kjærlighet eller nødvendigvis redder ekteskap. Skilsmisser skjer blant kristne også. Gode og trygge rammer for barn må utøves i praksis og et land består av flere enn kristne. Andre religioner eller ikke-religiøse er da like opptatt av å ta vare på og skaffe gode rammer for sine barn som kristne.

Anonym sa...

Jo,Kjelleman,jag är mycket väl medveten om att det finns ensamma mammor och andra ensamstående föräldrar med barn,men det är inte det som jag nämner om här.Jag pratar om grundfamiljen,som är samhällets grundpelare.Och vi står på ordets grund,när vi säger att Familjen har varit och skall alltid bestå av man,hustru och barn.Annars så skulle inte Gud ha skapat kvinnan.För som jag sa förut,så en pappa kan aldrig ersätta en mamma,och en mamma kan aldrig ersätta en pappa.
läs gärna rom.1.kap vers 18 och hela kap.
Hälsningar Karin

Anonym sa...

Tack BjornOlav för hälsningen.Ja prisat vare Herren att vi är så många som får gå sammen och gå emot denna galenskap.Och även att få bedja för våra länder,så härligt,och så stort.

Här är en underbar dikt som jag vill dela med mej!

På örnavingar
"På Örnavingar"- sitt folk han förer,där tanken svindlar och väg ej ser,
mot högre syften,långt bort från gruset,
där jordiskt fäste ej binder mer.
Den Gud förlossat ur träldomsbandet,
kan saligt hinna det goda landet.
Ej murar stänga den väg han går,
som över alla och allting rår.

"På Örnavingar"- hav tröst, mitt hjärta,
och åt Guds omsorg dej helt förtro.
Härnere storm,men däruppe vila.
Hos Gud allena är frid och ro.
Han mäktar göra vad di ej anat,
i andevärlden hans Hand har banat
en segerns väg, för var pilgrims fot,
som tager barnsligt hansord emot.

Gud välsigne dej rikligt BjornOlav.
Hälsar Karin

Anonym sa...

"Familjen har varit och skall alltid bestå av man,hustru och barn. Annars så skulle inte Gud ha skapat kvinnan."

Hm... Mener du at kvinnen ikke har noen egenverdi utenom denne relasjonen? Kunne det ikke også stått, "ellers ville ikke Gud skapt mannen"?
Skumle holdninger ute å går her...

jeg tror barn er avhengign av sine familier, ikke bare foreldrene. Mine besteforeldre, tanter og onkler utgjorde både mannlige og kvinnlige forbilder for meg i min opvekst, tillegg til foreldrene mine. jeg synes det er krisemaksimering av en situasjon å tro at et barn med homofile foreldre ikke vil ha kvinnlige forbilder. situasjonen der vil ikke være mye anneledes der en hos en singel pappa.

i tillegg vil jeg si at unøytral forskning nok finnes i begge leirer. tris, men sant.

Anonym sa...

Jodå,både mannen och kvinnan har lika mycket värde i Guds ögon.
Och det står i första mosebok,att Gud skapade människan,"till man och kvinna skapade Han dom!"
Sedan att det finns män som vill leva med män,och kvinnor som vill leva med kvinnor,det har också varit länge.Men det står att detta är en styggelse inför Gud.Och det naturliga även för barn det har varit och skall alltid vara mamma pappa och barn.Likadant så Äktenskapet det har alltid varit mellan en man och en kvinna,och skall så förbli.

Bjørn Olav sa...

Takk Karin, både for det gode diktet, og også fordi du er så tydelig på Bibelens vegne, når du forsvarer ekteskapet. Jeg kan underskrive på alt det du skriver.