torsdag, februar 07, 2008

Baptister fra Gaza på besøk i IsraelDet umulige ble mulig 5. januar i år da medlemmer av Baptistkirken i Gaza fikk midlertidig visum til Israel for å feire julen der, som Sammenslutningen av Israelske Baptistkirkers gjester. Den korte avstanden til tross, var det for flere av deltagerne den aller første gangen de var i Israel. Noen av deltagerne var medlemmer av familien til Rami Ayyad, som døde som martyr da han ble drept av islamister i Gaza kort tid før reisen.

Første del av besøket i Israel var lagt til Nasaret, hvor de blant annet så synagogen hvor Jesus leste sin programtale fra Jesaja. Historien er gjengitt i Luk 4,16flg. I Nasaret møtte gruppen fra Gaza også Tara Kreider, som arbeider i Israel. Tara's besteforeldre, Roy Edward og Anne Nicholas arbeidet på Gaza-stripen i mange år, og var den tidligere pastoren for Gaza Baptistkirke. Det ble et gripende møte, for begge parter. Tara og hennes ektefelle Danny Yoder arbeider som frivillige i Nasaret Village. Familien Yoder kunne forsikre den lille gruppen troende i Gaza at de er omsluttet av forbønnene til tusenvis av mennesker verden over.

Rundt 3000 kristne lever i Gaza i dag, omsluttet av 1,5 millioner muslimer. I Nasaret møtte de også andre baptister, som de spiste lunsj sammen med. Baptistene fra Gasa benyttet anledningen til å fortelle om sin vanskelige hverdag. Etter bespisningen ledet to baptistledere fra Israel, Hanna Eid fra Eilaboun og Hani Billan fra Kana i Galilea, dem på en tur rundt i Galilea området for å se på steder hvor Jesus har vandret.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Takk for bilde og meldingen, Bjørn Olav. Jeg gjenkjente også noen av palestinerne jeg møtte her i Norge for noen år siden.

Når det gjelder familien til den drepte Rami Ayyad, fikk jeg nylig beskjed fra Frikirkens representant i Israel / De palestinske områder at Ramis kone, Pauline, mandag 4. februar fødte en datter. Hun har fått navnet Samah som betyr ”himmel” på arabisk. Karin Riska skriver at hun takker Gud for at sykehuset i Gaza hadde strøm og utstyret de trengte under keisersnittet. Barnet er bare 2 kilo så hun ble lagt i kuvøse, men ellers står det etter forholdene bra til med mor og barn.

Bjørn Olav sa...

Så godt å høre at denne fødselen gikk greit. Vi må huske på å be for både Pauline og lille Samah i våre bønner. Gud har spesiell omsorg for enker og farløse, og har kalt oss til å ha det samme hjertelaget som Han har.

Så vakkert et navn de har gitt den lille jenta!

Anonym sa...

For 5 år siden var jeg Israel og hadde planer om å besøke denne menigheten + den kristne bokhandelen der. Jeg har hørt så mye fantasisk om dem bl.a. gjennom Karin Riska som Dagfinn nevner.

Men jeg kom meg ikke inn i Gaza da. Jeg hadde også invitasjon fra noen muslimske venner. Så det var en stor skuffelse.

Under helt spesielle omstendigheter kom jeg meg til Nablus - som var en stor opplevelse. Men det var et kort besøk på bare noen timer.

Jeg traff generalsekretæren for det Palestinske Bibelselskapet, Labib Mandanat, både i Bryne og Sandnes Frikirke. Hans budskap gjorde et utslettelig inntrykk på meg.

Da vi har gode muslimske venner fra Gaza - her i området, blir jeg spesielt rørt når jeg hører om dem.

Det å møte kristne i det Hellige Land er spesielt for meg - spesielt med tanke på at mange har røtter helt til den første kristne tid.

Hjemmesiden til det Palestinske Bibelselskapet
http://www.pbs-web.com/pbs_1024.htm


En av bønnene jeg har bedt er: "Herre, om jeg blir frisk, vil jeg besøke dine venner i Gaza!"

Bjørn Olav sa...

Jeg skal treffe noen fra Gaza nå på søndag faktisk. De er blitt med en en menighet her i Norge, men av sikkerhetshensyn kan jeg ikke si hvilken. Broder Andreas har vært svært opptatt av de kristnes kår på Gaza og i Libanon de siste årene, og selv forsøker jeg å holde så god kontakt med kristne fra disse stedene så langt det lar seg gjøre.

Jeg vil be om at du skal gjenvinne så mye styrke, Tore, at du kan gjennomføre denne reisen.