fredag, februar 15, 2008

Svikefulle arbeidere



Det er et ord fra 2.Kor 11 som blir spesielt aktuelt når man har lest ferdig den triste, sjokkerende og opprørende artikkelen om skandalene til USAs kjente TV-predikanter: Joyce Meyer, Benny Hinn, Paula White, Gloria og Kenneth Copeland, Creflo Dollar m.fl. Der snakker apostelen om "svikefulle arbeidere." (2.Kor 11,13) Det er det velrennomerte kristne tidsskriftet Chrisma som setter søkelyset på disse TV-predikantenes livsstil og enorme pengebruk, etter at den republikanske senatoren Charles Grassey har krevd at USAs finanskomite skal se nærmere på regnskapene til disse organisasjonene. Senator Grassey som selv er en bekjennende kristen har reagert med forferdelse på det som er avdekket i den siste tiden. Den amerikanske storavisen USA Today og nyhetsbyrået Associated Press har fulgt opp med god undersøkende journalistikk. Her er hva som er avslørt så langt:


Joyce Meyer, kjent i Norge for sine TV programmer via God Chanel og flere oversatte bøker, må svare for bruk av penger gitt til deres misjonsorganisasjon blant annet til:
Gullforgylt toalettlokk til 23.000 USD
En fransk klokke til 11.219 USD
Et malakitt bord til 30.000 USD
Et par Dresden vaser til 19.000 USD
Et konferansebord til 30.000 USD
I tillegg kommer store pengeoverføringer til ekteparets barn.


Benny Hinn må svare for at hans organisasjon har kjøpt hans hus i Dana Point i California til tre millioner USD. Fra før er det dokumentert at Hinn kun bor i presidentsuiten på verdens flotteste og dyreste hoteller når han er ute på sine korstog. Han eier et eget fly, hvor første avdraget var på 10 millioner dollar. Også Jessie Du Plantis og Gloria og Kenneth Copeland har egne private jetfly. Hvorfor kan ikke disse fly vanlige rutefly som vanlige mennesker? Hva er det som gjør dem til så spesielle mennesker at de må fly private jetfly? Han de påstås å tjene hadde ikke et sted han kunne hvile sitt hode på.


TV predikanten Paula White, som også har fått en av sine bøker oversatt til norsk, har gitt en luksus Bentley Cabriolet til en annen kjent TV stjerne, T.D. Jakes.


Creflo Dollar gav likesågodt to millioner USD i gave til ekteparet Copeland. De må svare for deres bruk av misjonens fly til feriereiser til Hawaii og Fiji. De driver en 20 millioner dollar organisasjon, og er selve pionerene innen "health and wealth" - den såkalte rikdom og framgangsforkynnelsen.


Ikke alle av disse vil samarbeide med de offentlige granskerne og legge frem sine regnskaper. Flere av dem må ha tid på seg til å gjøre det. Jeg undres på hvorfor?


Hvor annerledes er det ikke med Billy Graham og hans organisasjon. I alle år har de stilt sine regnskaper til disposisjon for alle som har ønsket innsyn. De setter inn annonser hvert år i flere av de amerikanske storavisene for å vise hovedtrekkene i regnskapene, og sier samtidig at de som ønsker fullt innsyn bare kan skrive for å få kopier av hele materialet. Så er det da aldri vært knyttet noen skandale til Billy Graham eller hans organisasjon.
Det er trist at mennesker skal skade Guds rike og Herren selv gjennom denne griskheten etter penger. Det er all god grunn til å advare mot dem, og ikke la seg lure. Like mye som vi snakker om andre synder, som homoseksualitet, må vi snakke om dette. Det står faktisk i Skriften, i 1.Kor 6,9-10:

"Eller vet dere ikke at DE SOM GJØR URETT, ikke skal arve Guds rike. Far ikke vill! Verken horkarer eller AVGUDSDYRKERE (Mammon er en avgud) eller ekteskapsbrytere eller de som lar seg bruke til unaturlig utukt, eller menn som øver utukt med menn, eller TYVER (de stjeler fra troskyldige mennesker) eller PENGEGRISKE eller drankere eller baktalere eller røvere skal arve Guds rike.

27 kommentarer:

Anonym sa...

"Slike skal ikke arve Guds rike"

Dette er underlige, frustrerende greier. Jeg begynte å lese amerikansk troslitteratur på begynnelsen av 60-tallet. Abonnerte på predikantenes tidsskrifter. I 1967 gikk jeg på Bibelskole i England og fikk innblikk i hva som skjedde bak kulissene - og senere år hadde jeg også en slektning som var Oral Roberts sin livlege i flere år. Jeg ble skikkelig skremt av det jeg hørte fra mennesker med førstehånds kjennskap til ting. Mens nesten alle mine venner etter hvert mer eller mindre hoppet på "trosbølgen", ble jeg stående nokså ensom utenfor.

Bl.a. fordi samsvar mellom liv og lære synes å være helt avgjørende i NT. Pengegriskhet og havesyke er jo kardinalsynder. Jeg synes det har vært ubehagelig når kristne i stor grad har fokusert på andre synder - mens spørsmålet og pengegriskhet og havesyke blir ignorert. Jeg ser menigheter med mange rike - og i samme menighet kan det være mange som lever i ytterste nød og fortvielse - f.eks. mange enslige mødre, gjeldsofre, arbeidsledige. Og jeg har sett dem bli møtt med samme holdninger som Bjarne håkon Hansen: "De må stå opp om morran".
"Slike skal ikke arve Guds Rike"

PS
Jeg tror det kan diskuteres hva det betyr å "arve Guds rike"

Jeg har en fornemmelse av at det handler og Guds rikes gleder og dyder her i tiden. Sikkert også evigheten. Men dette å oppleve nære vennskap, samfunn med fattige osv. er virkelige verdier. Når vi står innfor døden - er det disse "små" tingene som teller.

Anonym sa...

Et eksempel
Min slektning, som var Oral Roberts livlege, opplevde et spesielt tilfelle på ORU-sykehus:

En av de store trospredikantene (vet ikke hvem) ble syk og måtte på sykehus. Dette var han redd for vil skade hans image. Derfor kjøpte han en hel avdeling - hvor det ikke var andre pasienter - slik at ingen skulle få vite om dette. Undrer meg på hva det kostet?

Jeg oppfatter ikke dette som sladder. For at folk skal kunne ha en sunn skepsis og skjønnssomhet må de vite - fattige gir sine penger til dette.

Aril Edvardsen, som lever et moderat liv, er jo også blitt sjokkert over ting han har sett - og har skrevet om det i Troens Bevis. Det går ikke unnskylde med at "dette er Amerika" Amerika er ikke spesielt forskjellig fra Norge

Bjørn Olav sa...

Jeg tror det er viktig at også dette kommer frem i lyset. For hva disse TV predikantene gjør er svært alvorlig. Det er et misbruk så til de grader av penger gitt dem til helt andre formål.

Jeg tror at et av problemene er at de tror at de lever i en slags annen "sfære", at de på en spesiell måte er utvalgt, og at de dermed kan tillate seg å leve så ekstragavant. Men slik er det jo ikke.

Hvor fjernt er ikke dette fra nytestamentlig kristen tro! Jeg tenker på motsetningen til dette: mine mennonittiske venner som lever meget enkelt, som er generøse i å gi.

Anonym sa...

Nå vet jeg ikke om en av mine favoritter på 60-tallet, A.A. Allen, levde et ekstravagant liv. Men det var mange uverdige ting som skjedde.

Jeg abonnerte på hans magazin. Jeg husker en reklame - en oppfordring til å gi penger til han og ikke til andre. Hør denne:

"Invest in A.A. Allens Ministry, one soul saved for each dollar you give!"

Utrolig

Bjørn Olav sa...

Og jeg fulgte med på T.L Osborns virksomhet og abonnerte på hans blad "Faith Digest". Jeg husker en dag jeg fikk et brev fra ham hvor han fortalte om store under som hadde skjedd, jeg husker ikke lenger i hvilket land. Nå ønsket han å gi sine partnere en spesiell gave. Om vi kunne så inn i hans arbeid med et fastsatt beløp, så skulle vi få tilsendt en liten bit av den treplattformen han hadde stått på! Her hadde det skjedd så mange mirakler, at om vi gav penger, så ville også vi oppleve dem!

Dette er jo ikke så veldig langt unna relikviedyrkelsen til Romerkirken!

Anonym sa...

Hei

Det er veldig bra at du tar opp dette. Det som forundrer meg er at så mange kristne vet om dette, allikevel reagerer de ikke. jeg kjenner kristne som tenker etter dette tankemønster: Jesus hadde ikke prestenes tillit, og han ble henrettet av verdslige myndigheter. Så når det står fram en rabiat religiøs villmann i våre dager som ikke har allmen tillit blant kristne ledere og gjerne også har en feide gående med myndighetene, f.eks. en skattesak e.l., ja så må jo vedkommende nødvendigvis være en Guds mann! For hvis de forfulgte Jesus, så vil de ogsæ forfølge hans etterfølgere.

Vi trenger ikke flere villmenn, vi trenger flere trygge, gode ledere som lever troverdige liv.

Anonym sa...

Veldig sant dette både Tore Lende og Bjørn Olav...jeg har halve mitt kristenliv vært i tros/karismatiske menigheter og var bitt av bassillen lenge.

Gikk på Livets ord 89/90 og fikk kjenne denne forskynnelsen på kroppen (Livets ord har moderet seg litt de senere år.)

Det jeg spesielt la merke til var det store fokus på suksess og penger.

kollektpreker kunne vare fra 1-1.5 t i tillegg kom møte...alt var bygget opp som ett show så ett møte med alt kunne vare 6-7 timer. Det var på ingen måte kjedelig for det var under og tegn og profetier tungetale...alle de ytre tegn på en fremgangsrik menighet.

Mange blomsteret i den undervisningen og følte seg hjemme...ikke jeg , nidkjær for ordet som jeg var begynte jeg å spørre om hvor alle disse fenomen stod i skriften...da ble bare mennesker irritert man stiller ikke spørsmål om Ulf Ekman & co hører fra Gud...mao. de var feilfri

Jeg skrev brev til Svante Rumar og bad han ta opp hvor fenomenet krigstunger er beskrevet i skriften fikk ikke svar.

Jeg har lært en ting det er ikke gull alt som glitrer...om man vil motta den rene frelse må man innom skriften eller riskierer man å fare vill...det er ingen trussel men reele fakta...

Eller så sa Paulus at...
1.tim.6.6 Ja, gudsfrykt med nøysomhet er en stor vinning. 7 For vi har ikke hatt noe med oss til verden, og kan heller ikke ta noe med oss herfra.

Anonym sa...

Det er også utrolig hva de klarer å lire ut av seg uten å få særlig kritikk.

Jeg så på en viss Norsk kristen TV-kanal i går hvor programlederen klarte å lire ut av seg:

1. Meltveit Kleppa er en løgner
2. Vårt Land var med på å drepe Ludvig Karlsen
3. Det forrige barneombudet ble sparket fordi han var mot kjønnsnøytral ekteskapslov. (dette er hentet fra programlederens fantasi. Han gikk for kjønnsnøytral ekteskapslov.)
4. Vårt Land er en homoliberal avis (igjen fra hans fantasi)
5. Vårt Land er ute etter å ta, og ødelegge for alle kristne

Ellers har du jo Benny Hinn som stadig mener han har utrolige manifestasjoner festet på film, men filmene dukker aldri opp.

Bla. en historie om en mann som forvandlet seg til en slange foran en stor folkemengde. (er riktignok ikke sikker på om han sa han hadde det på film.)

Det samme gjaldt forsåvidt også Pensacola hvor folk visstnok fløy rundt i lokalet, men til tross for full TV-rigg ble det aldri festet på film.

Jeg kan ikke se annet enn at ihvertfall noen av disse "stjernene" er nødt til å være bevisste løgnere med sine historier som rett og slett ikke er sanne.

Nevnes kan også Kenneth E. Hagins plagiat av Kenyons skrifter hvor han hardnakket påsto å aldri ha lest Kenyon, men fordi det var den samme Ånd fikk man de samme formuleringene.

" Geir Lie, en norsk forsker på karismatisk kristendom som støtter E.W. Kenyon, gikk ifølge De Arteaga så langt som til å si at Hagins plagiat var bevisst og systematisk" (kilde wikipedia.)

Mvh.
Lars

Anonym sa...

"Let me say something else to you, and I really don't care if you like this or not! You have attacked me, your children will pay for it"

- Benny Hinn

Anonym sa...

Takk for at dette ble tatt opp. Har i mange år snakket mot disse "predikantene" og blitt avvist av flere. Forførende lære og menneskedyrkelse. La oss heller gå til Bibelen å studere hvordan Jesu ettefølgere levde, og hva Jesus forkynte.
Måtte nesten le da jeg leste om gullforgylt toalettlokk. kan det være sant, var min første tanke.
Må be om at de får åpne øyne og virkelig søker Jesus.
Hilsen Karin

Anonym sa...

Hei Lars,
takk for innspill. Men hva om det var folk som fløy gjennom luften, hva beviste det?

At her var Guds kraft virksom?

Bjørn Olav sa...

Gullforgylte toalettlokk er dessverre ingen spøk, Karin. Dokumenter som er lagt frem, tilhørernde Joyce Meyers organisasjon viser at de er kjøpt inn.

Enig med deg - la oss gå tilbake til Bibelen og se hvordan Jesus og apostlene levde.

Anonym sa...

Tore Lende:

Det var vel tanken. Det grunner vel i en lengsel etter udiskuterbare Gudsbevis.

Har du sett et menneske fly, (og vet at ikke du så syner) så VET du at Gud finnes.

Hvis du også kan vise det til andre ville du vært garantert "vekkelse" ettersom at du hadde bevist Gud for dem.

Det er mulig jeg er vantro, og sekulær men selv om jeg tror alt er mulig, så tror jeg hverken på Hinns historie om menneske som ble slange, eller Pensacolas flyvende karismatikere.

Spesielt ikke når det skjer steder som har fulle TV-rigger, men aldri havner på film.

I dag som så godt som alle har kamera på mobilen er det enda mindre sannsynlig.

I dag er det jo helt utrolig hva som havner på film om det så varte 30 sekunder før det var over.

mvh.
lars

Anonym sa...

Her er foresten en samling "relikvier" fra store predikanter for å motta legemlig, eller økonomisk velsignelse knyttet sammen med å også sende predikanten penger:

http://www.bible.ca/tongues-photogallery-pentecostal-trinkets.htm

NB: teologien siden har er nok noe rar.

KuleKnut sa...

Alvorlige og viktige ting dette her ja. dette er jo mange av "trosheltene" vi har vokst opp med, og spes kjipt var det å høre den historien om T.L. Osborn du forteller, dette er virkelig skumle saker og du har rett i at det ligner veldig på relikvie salget under Romerriket.

Har jo hørt mange av de andre historiene før og privat jetz og gulltoaletter. Alt må taes med en neve salt for en veit jo at i store organisasjoner kan virkeligheten være helt anderledes enn det ser ut som på utsiden, men vi ser uansett at folks TRO blir utnyttet til økonomisk vinning, og det tror jeg ikke Jesus setter så veldig pris på. Vi husker hva han gjorde med et balltre i tempelet.

Problemet for min del har jo blitt det motsatte, at jeg har problemer med å stole på noen som helst i den bransjen der. Kanskje like greit? Jeg har jo Jesus, og det skulle vel i grunn være nok sies det.

Samtidig må vi ta med oss det gode vi kan få av andre mennesker og hoppe glatt over alt det andre. Jeg vil ikke gå glip av de velsignelsene feks denne bloggen kan gi meg ved å henge meg opp i de tingene jeg ikke er enig i og ikke kunne se de fantastiske tinga Bjørn Olav skriver her innimellom. Hvis alle skulle være perfekte for å kunne dele ville det ikke bli mye å få.

Når alt kommer til alt så er vi alle mennesker, og vi kommer alle til å skuffe eller svikte på et eller annet nivå en eller annen gang. Vi må bare prøve å HUSKE at vi er mennesker, og huske at GUD er Gud, slik at vi ikke ender opp som Guder sjøl og prøver å ta æren fra det Han har gjort. Vi ER i Jesus og Han i oss, skulle være nok det?

Jeg kjenner jo veldig godt til dette fra mit eget yrke der det i store trekk dreier seg om å dyrke mennesker. Jeg veit godt om fellene og har jobba hardt for å unngå de men ber stadig om å slippe å havne utpå og om at Gud skal holde meg ydmyk i forhold til disse tinga. Enda hvor tydlige tegna er så står fellene der og gaper klare til å sluke deg.

Anonym sa...

Bit av platformen,
ja jeg husker godt det tilbudet.
Og jeg tror ikke noe som har stått her er tomme rykter. Mange har ikke gjort noe for å skjule det heller, de ser på det som et bevis for sin tro.

Når det gjelder Benny's luxeriøse jetfly ble en bekjent (Gene Edwards) fraktet i hans fly da han var med i et av hans talkwhows.

Jeg har hørt og sett intervjuet og Benny er helt superbegeistret for hva Gene forteller om sitt forhold til Jesus. Og Benny spør: "Si meg, hva kan jeg gjøre for å få det forholdet?" Gene svarer: "Go and sell everything you have and follow Jesus"

Gene var med på 3-4 talkshows - men han tok det ille opp da Gene tiltalte han med "brother" og ikke pastor. Det siste her tror jeg sikkert er sant, - kan ta en telefon for å få det bekreftet.

Dette er et par-tre år siden - så det ligger neppe ute på nettet ennå?

Anonym sa...

Jeg synes foresten det er interessant hvordan vår toleransegrense følger geografi.

Enevald Flåten er helt grusom, selv om det gale han har gjort kun er et blekt avbilde av vanlig praksis hos de store trosheltene.

Men det ser ut til å være helt greit så lenge det foregår i USA :-)

Ellers så vil jeg samtidig si at vi bør være rause, og jeg finner ikke noen ekstremt god grunn til å henge meg opp i lønninger på rundt 400.000 til pastorer som brenner lyset i begge ender.

Gennerelt sett så synes jeg denne type økonomiske spørsmål er underordnet mye annet.

Samtidig gir deg meg en avsmak når jeg ser små menigheter hvor medlemmene går sulteforet for å holde pastoren med "romslige" lønnsvilkår.(jeg kjenner til et par Norske skrekkeksempler.)

Men all den tid pastorens jobb ikke bare er åndelig, men også administrativ synes jeg ikke det er urimelig at en pastor i en menighet med 2000 medlemmer med stort økonomisk overskudd får bedre lønn enn i en menighet med 70 medlemmer, og hvis eneste aktiviteter er Søndagsmøte, og bønnemøte.

Kanskje man egentlig burdte dele stillingen i to hvor pastoren (om den er eneste ansatte) er ansatt i en pastor stilling, og en administrativ stilling hvor man følger forskjellige prinsipper for lønn. (altså skille kirke, og "foretak".)

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Det er under sterk tvil jeg lar denne kommentaren stå, Lars. Når du fremsetter en så sterk påstand om Flåten, så bør du begrunne den, ellers bør du la være å bruke hans navn. Selv om striden i Levende Ord er velkjent, så er det ikke nødvendigvis alle av bloggens lesere som vet hva dette går ut på. Jeg har ikke med dette sagt at jeg støtter Enevald Flåten. Jeg er selv kritisk til mye av hans teologi og fremgangsmåte, men ordvalget ditt er veldig sterkt når det blir stående alene.

Anonym sa...

Det er flott at du tar opp dette. jeg synes ofte det snakkes høylytt om kun synder som begås av "de andre". det er lettere å peke på andre en seg selv. Når det kommer til penger og hvordan vi bruker dem har vi alle litt å pirke på oss selv for, vi bor jo i et av verdens rikeste land. Et land som er rikt nettopp fordi vi baserer oss på et kapitalistisk system som holder en rekke land utenfor "det gode selskap" I innlegget til Hansen skildres en ytterkant, men vi har alle litt av dette i livene våres...

Anonym sa...

Bjørn Olav:

Hvis den oppfattes slik, så slett den.

Det var ikke meningen å fremme en påstand om EF.

Det var nok et retorisk grep som feilet. Poenget mitt er at "holdningen" hos mange er at EF er grusom, mens deres troshelter er værre på alle punkter uten at det bryr dem særlig.

Det var altså ikke min holdning, og jeg var også redd for at det kunne oppfattes slik.

Jeg synes det er på tide å tie når noen ligger nede slik vedkomne gjør nå.

Det er forsåvidt også et fenomen. Det er ulovlig å krittisere noen helt til de ligger nede, men da kan alle gå så hardt de vil løs på dem.

Man står faktisk i fare for å snu rollene i en slik situasjon hvor de som tidligere var ofrene blir overgriperne.

Mvh.
Lars

Anonym sa...

Det var sannelig på tide vi får høre noe om disse svikerne. Kom gjerne med flere avsløringer.

Bjørn Olav sa...

Med din presisering lar jeg den stå, Lars. Du har fått frem hva du mener. Jeg synes bare vi må begrunne våre synspunkter tydelig når vi går såpass kraftig ut.

Anonym sa...

Ser noen ironien i at Bjørn Olav viser til Aril edvardsen og Troens Bevis i denne saken? Det var jo nettopp virksomheten i Sarons dal som var innfallsporten til Norge for mange av disse store trospredikantene. men det er fint at Aril Edvardsen kritiserer dem.

En annen ting: Vi behøver ikke reise til Amerika for å finne predikanter som har tvilsomme økonomiske forhold. Hvor mange norske kristne vet om Visjon Norges økonomi? Blir regnskapene derfra offentliggjort? Hvor mye hever Jan Hanvold til seg selv? Tidsskriftet Kaital har jo kommet med noen meget avslørende reportasjer om Tv-kanalen og dens leder, men det er mange norske kristne som i sin utrolige naivitet som fortsetter å støtte dem.

Hilsen Olaf

Bjørn Olav sa...

Det stemmer nok ikke at jeg henviser til Aril Edvardsen og Troens Bevis i denne saken. Jeg henviser til Charisma, USA Today og Associated Press.

Ellers er jeg enig i at vi også bør se på det som skjer i Norge.

Anonym sa...

Så for noen dager siden at Benny Hinn fortalte at et brev er på tur ut til partnere der hele økonomien blir lagt fram. Han har også engasjert noen av verdens beste på regnskap og alt som hører inn under der. I tillegg har han ingen av sin familie på sin lønningslist, slik som så mange andre har, nettopp bl.a. for å ikke gjøre noe der som folk kan reagere på. Jeg er spendt på å få dette brevet fra han.
Etter at Lise Karlsen ble gått skikkelig etter i sømmene og hele anklagen ble trukket tilbake av rettsystemet, har det vært lite å lese om dette i avisene.
Jeg husker Aril Edvardsen fortalte i Sarons Dal en gang, at han var blitt beskyldt for alt en kan tenke seg av kriminelle saker, bortsett fra mord.
I Israel er det helt vanlig taktikk, for media og alle som er generelle motstandere av alt som skjer av gode ting der, å gå ut med korrupsjonsanklager mot ledere. Når disse blir trukket tilbake, så hører vi veldig lite.

For ikke lenge siden, kom jeg over en artikkel der bl.a. Kenneth Coopland, Benny Hinn og en del andre, ble beskyldt for å ha en skjult agenda. De er egentlig satanister??! Noen har sett de gjøre en bevegelse med hånda som ligner satanhyllest. Da tenker jeg etter å ha hørt bl.a. B.H.`s serie om Blodet, at dette kan heller ikke stemme. Ingen kan legge fram dette emnet på en slik måte som jeg aldri før har hørt noen predikant har gjort, å være satanist. Det er tross alt det viktigste emnet som blir forkynt. HVa er alt dette?

Jeg vet ikke hva alt dette kommer av, men ser ikke bort fra at det kommer rett nedenfra. Ikke morsomt at så mange mennesker blir frelst, og heller ikke så morsomt å se virkeliggjørelsen av avvæpninga sendt utover hele verden.Antar han både er sint og gråter - han nedi ildsjøen.

All etterforskning skal taes alvorlig, mener ikke annet, men kanskje noen av søskna våre som ofrer massevis av livet sitt, borte fra familie og trygge jobber, fortjener å ha det litt godt de også?

Alle kan mene hva de vil, for vi er utstyrt med egne tanker og viljer, men jeg hørte Joice Mayer si noe lurt en dag:" Der du ikke har noe ansvar, trenger du heller ikke ha noen menig". Da snakket hun like mye om sin egen sinnsro, som andres.

Dette er nok ikke et innlegg som blir så godt mottatt her kanskje, men det får ikke hjelpe. jeg vil ingen noe vondt med det. Føler bare at det blir litt vondt å smake på dette.

Bjørn Olav sa...

Det sies og skrives mye rart om Herrens vitner - og alt skal en selvsagt ikke tro.

Men vi må likevel ikke lukke øynene for ting som absolutt er kritikkverdig. Vi må tåle lyset med alt hva vi gjør.

Når man lever så ekstragavant som både Benny Hinn og Joyce Meyer gjør, må det være lov stille ærlige spørsmål ved deres livsstil. Ser du for deg Jesus med gullbelagt toalettring som Joyce Meyer har? Hva er det som rettferdiggjør at hun bruker penger på dette, fra misjonens egen kasse? Og om det hadde vært fra hennes egen pung, kan slikt rettferdiggjøres? Hvorfor skal Benny Hinn bo i presidentsuitten på verdens beste hoteller, når han er på sine korstog? Ser du for deg noen av Kristi apostler i en slik sammenheng? Hvorfor trenger han eget jetfly?

Anonym sa...

Helt enig! Vi må tåle lyset i alt hva vi gjør. Ellers ligger vi tynt an som Herrens vitner. Ikke alt trenges å sies, men vi trenger å ha det slik at ikke noe er farlig å få avslørt.

Så tenker jeg: " HVordan var det med gamlekara i Bibelen? Disse som mange av oss ville være stolte av å bli sammenlignet med? Er det ikke slik at de var blandt de rikeste i landet? Var det ikke en av de som fikk høre fra Gud, etterat deres slekninger hadde karret til seg det de trodde var den største skatten,at Gud gav så langt øyet kunne skue i alle himmelretninger.
Kanskje ikke akkurat dolokk av gull, men andre ting som var mer verdifullt enn det. Gullet og sølvet hører Herren til, og vi er vel Hans arvinger på alt? Det er ikke satan som skal ha Guds eiendom.
Det var en kvinne i Bibelen som ble kritisert fordi hun ikke gav sin dyre salven til de fattige, men i stedenfor brukte hun den på Jesus. Hvordan var det med Salomo? Osv. Jeg bare lurer.
Det jeg tenker er at vi kristne ofte har så stort behov for å kontrollere hverandre. Kanskje Gud er nødt til å slå litt på stortromma for å få oss ut av vår religiøsitet?
Er det ikke slik at Jesus ble fattig for at vi skulle bli rike? Det står i Bibelen, men dette åndeliggjør vi ofte slik at det blir helt tannløst. Er det et godt vitnesbyrd for verden at mange av oss kristne er av de med dårligst råd og må kjøre rundt i gamle, stusselige biler, knapt ha råd til eget hus osv? Er det med på å gjøre at de ufrelste begynner å ønske seg det livet vi har? Eller er det bare religiøsitet og hykleri?
Ikke mange av oss kan vise til drift av så mye hjelpearbeide som mange av disse mest kritiserte kan vise til. Men samtidig er det ikke sjelden å høre at norske kristne liker å skryte av all velstanden i landet vårt som et resultat av at vi bl.a. har sendt ut misjonærer i åresvis. Er det ingen likhet for loven her? Jeg bare lurer litt.
Ofte hører en også at folk ikke kan gi til noe der de ikke vet hvordan pengene blir brukt. HVordan kan noen vite 100% at det er noe sted som er helt sikkert? Er det ikke mer riktig at hver spør Herren hvem de skal gi til å ta ansvaret for å gjøre det en blir bedt om av Gud, så får de som får gavene ta ansvaret for å forvalte det de får? Tror vi kunne sluppet mye unødvendig energibruk som kunne brukes til noe nyttig, dersom vi lar enhver ta ansvar for sitt eget liv.
Dette er bare slike tanker jeg stadig tenker. Synes det er så trist med all den kontrollen som vi kristne utøver overfor våre søsken.
Som du har skrevet før her, Bjørn Olav, så støter allikevel Gud ned de fra sin trone, som ikke blir funnet verdig.
Det er vel en grei sak å forholde seg til? Før eller siden kommer ting fram i lyset, og de som har kommet seg opp på uærlig vis, vil bli støtt ned fra sin trone til slutt.
Gud hjelpe oss alle, sier nå jeg.