onsdag, april 06, 2011

Vietnams myndigheter slår hardt ned på kristne urbefolkningsgrupper

Vietnams myndigheter slår hardt ned på vekkelsen blant de ulike etniske gruppene som lever i fjellområdene i landet, og har intensivert undertrykkelsen av dem.

Det dokumenterer Human Right Watch i en ny rapport.

Disse etniske gruppene går under navnet Montagnard, som er fransk for fjellfolk. Dette er urbefolkningsgrupper. Vietnamesisk politi arbeider systematisk, og i skjul, med å med å rykke de store, kristne montagnard-miljøene opp med roten. Rapporten viser hvordan myndighetene har oppløst husmenigheter, arrangert avsvergelse av tro under press og tvang og sperret grensen for å hindre asylsøkere i å flykte til nabolandet Kambodsja. Flere enn 70 montagnarder er blitt anholdt eller arrestert bare i 2010, og man kjenner til flere enn 250 som er blitt fengslet etter anklager om at de er en trussel mot «nasjonal sikkerhet».

I et intervju med Human Rights Watch beskriver en montagnard-mann den brutale behandlingen han fikk i T-20, provinsfengselet i Gia Lai, etter at han ble arrestert for å delta i en protest for religionsfrihet og landrettigheter:

«De avhørte meg når som helst, også ved midnatt.
Politiet drakk seg fulle, vekket meg opp, avhørte meg og slo meg. De satte på meg håndjern da de tok meg ut for avhør. Håndjernene var som vaier og veldig stramme. De brukte elektrisk sjokk på meg hver gang de forhørte meg. De brukte elektrisk sjokk mot knærne mine og sa 'du brukte disse bena for å gå til demonstrasjonen'.»

Han ble dømt til fem års fengsel for «brudd på nasjonal solidaritet» og er blitt delvis døv etter gjentatte slag mot begge ørene:

«De stod overfor meg og ropte: 'En, to, tre'
og deretter brukte de to hender for å slå begge ørene mine hardt samtidig. De kunne gjøre dette tre ganger rett etter hverandre. Det rant blod fra ørene og nesen min. Jeg ble gal av dette. Det var så vondt og gjorde meg veldig redd.»


Kart: Human Rights Watch)

Ingen kommentarer: