fredag, april 08, 2011

Tiden er overmoden for en fredsskatt

I en serie med artikler her på bloggen har jeg skrevet om kristen tro og militarisme, om ikke-vold og Jesu bergpreken. De som har lest artiklene har nok sikkert fått med seg at jeg finner det uforenelig med kristen tro, slik vi finner den beskrevet i Det nye testamente og levd blant de første kristne, med deltagelse i militæret. Jeg er med andre ord en kristen pasifist.

Dette er da også hovedgrunnen til at jeg i sin tid ble sivilarbeider. Men fortsatt er jo jeg i den situasjon, som alle andre nordmenn, at jeg betaler skatt og at en del av den skatten jeg betaler går til å dekke forsvarsutgiftene. Derfor støtter jeg forslaget om en egen fredsskatt. Ved en fredsskattordning vil fredsvenner få rett til å overføre "militærskatten" til et fredsfond for fredsskapende tiltak og konflikthåndtering. Retten til fritak fra militærtjeneste er anerkjent i alle vestlige land, men i dag er ikke lenger soldatene det viktigste instrumentet i krigføring. Det er pengene som trengs til kostbare høyteknologiske våpen og vervede mannskaper. Tiden er derfor overmoden for en utvidelse av militærnekterloven som gir rett til å betale fredsskatt istedenfor militærskatt. Vi kunne kalle dette for økonomisk militærnekting!

I 2007 gikk seks organisasjoner sammen og dannet Fredsskattalliansen. Denne alliansen arbeider for en lov som gir rett til å få den prosentvise andelen av skatten som forvaltes av Forsvarsdepartementet overført til et fond for fredsskapende tiltak.

Tilsvarende kampanjer er i gang i mange andre land, men det har ennå ikke vært gjennomslag for en lovendring noe sted. Det viser bare hvor sterkt militarismen preger oss. Den internasjonale organisasjonen Conscience and Peace Tax International (CPTI) har arrangert internasjonale fredsskattkonferanser annethvert år siden 1986 (se også deres hjemmeside). CPTI er partipolitisk og religiøst uavhengig, har rådgivende status i FNs økonomiske og sosiale råd (ECOSOC) og fast representasjon i FNs menneskettighetskommisjon i New York og Genève.

Jeg kommer tilbake med flere artikler om dette på bloggen i tiden fremover.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det kan se ut som oppfylelsen av salme 83 nærmer seg mer og mer.

19 Måtte de skjønne at du alene,
du som har navnet Herren,
er Den Høyeste over hele jorden.

Men hvordan skal man forholde seg til vers 1-18.

Hvordan er det mulig å be disse versene hvis man er imot at et land kan ha et militære?

Eller hvordan er det vanlig å forstå disse versene blant pasifister.

Mvh Frank Juliussen

Bjørn Olav sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Bjørn Olav sa...

For meg dreier det seg om en åndelig kamp, en strid mot ondskapens åndehær i himmelrommet. De bekjempes ikke med kanoner og tanks, men med bønn.

Anonym sa...

Og hva med Israel? De blir daglig bombardert av raketter fra Gaza. Skal de bare la seg slakte? Det eneste språket Hamas forstår, ser ut til å være militær gjengjeldelse. Israelernes filosofi er at de må gjengjelde så hardt at Hamas forstår det ikke lønner seg å angripe sivile mål i Israel. Vi lever i en fallen verden, og kan ikke lukke øynene for at vold må møtes med nødverge og militært selvforsvar!
Hilsen Petter Lid

Bjørn Olav sa...

Israel og menigheten er to forskjellige størrelser. Jeg forholder meg til det som gjelder for Kristi forsamling.