fredag, april 08, 2011

Evangelist Nikolaj Odintsov - mannen som satte Russland i brann, del 1

Det er fantastisk å lese om pionermisjonærene. Har du hørt navnet Nikolaj Odintsov noen gang? Han var en av Russlands store evangelister. Født i 1870 og allerede fra sine unge år reiste han over hele det veldige russiske riket og fikk se tusenvis av mennesker omvende seg til Gud. Dessverre har jeg ikke noe bilde å vise av ham, men på bildet ser du fyrstinne Gagarina som innviterte ham hjem til sitt gods Sergijevka i Tula. Der holdt evangelist Odintsov over 50 møter for voksne og 80 møter for barn. Hver gang kom det minst 300 mennesker for å høre ham forkynne evangeliet.

I 1912 skriver han et brev til den svenske grossereren J W Wallin, som var sterkt opptatt av evangeliseringen av Russland:

"Aldri før har mangelen på arbeidere i Russland vært så påtagelig som i år ... Overalt hvor det har lykkes meg å komme den siste tiden, har folket samlet seg i store masser for å høre Guds ord. Ingen steder i våre bygder kan man finne store nok lokaler som kan romme alle dem som tørster etter Guds sannhet. Jeg var syk i en og en halv måned. Det gjorde vondt å tenke på at jeg måtte holde sengen så lenge. Allerede før jeg hadde kommet meg av min sykdom dro jeg avsted for å forkynne evangeliet."

Fra tidlig morgenstund hver eneste dag og ofte til langt over midnatt arbeidet Nikolaj Odintsov, og Gud velsignet hans arbeide. Han skriver:

"Mange blir omvendt til Herren og får del i fred og glede. De svake i troen og de som har syknet hen i ånden blir styrket og vederkveget i sin fortrøstning på Herren. Det var umulig for meg å få noen ledig stund til å skrive hjem. Det var ingen tid til å tenke på mat og hvile. Men Herren holdt meg oppe på underfullt vis til tross for mine svake krefter."

Det fortelles at når evangelist Odintsov kom til et sted hvor det ikke fantes noen kristen forsamling, så kom mange for å høre på ham. De stanset igjen når han talte til dem hele den første dagen. Andre dagen kom de og vekket ham klokka fem om morgenen. En gang preket han hele 19 timer i strekk, helt til midnatt. De som hørte på ham ville ikke at han skulle slutte, til tross for at han var helt utmattet. En av dem sa:

"Det drøyde jo så lenge før du kom til oss for å fortelle oss dette og når du endelig kommer så vil du bare sove!"

(fortsettes)

Ingen kommentarer: