tirsdag, april 12, 2011

Sjelelige eller åndelige kristne? Bibelens lære om ånd, sjel og kropp, del 3

Mennesket er skapt i Guds bilde. Et gjenfødt menneske er også bærer av Den Hellige Ånd!

"Eller vet dere ikke at deres legeme er et tempel for Den Hellige Ånd som bor i dere, og som dere har fått fra Gud? Dere tilhører ikke lenger dere selv. Dere er dyrt kjøpt! La da legemet være til ære for Gud."

Vi - vår kropp - er et tempel for Den Hellige Ånd. På samme måte som Templet i Det gamle testamente var inndelt i tre deler, er også vi det. Den første delen var forgården, som var synlig for alle og dit alle kunne komme. Lenger inn var det det hellige, dit bare prestene kunne komme og da ikke uten den hellige salvingsoljen, røkelsen og skuebrødet. Gud selv bodde lengst inne - i det aller helligste, der mørket måtte vike for et strålende lys og dit ikke noe menneske fikk komme, bare Øverstepresten, som fikk gå dit en gang i året.

Mennesket er også Guds tempel, og består av tre deler. Kroppen er som den ytre delen som sees av alle. Forgården er som sjelen, som representerer menneskets indre liv og omfatter vårt følelsesliv, vilje og sinn. Og i vårt djup finnes vår ånd. Den plassen hvor Gud bor.

Hos profeten Jesaja heter det:

"For så sier Den øye, Den Opphøyede, han som troner for evig, han som bærer navnet Hellig: I det høye og hellige bor jeg, og hos den som er sønderknust og nedbøyd i ånden, for å gjenopplive de nedbøydes ånd og gjøre de sønderknustes hjerter levende." (Jes 57,15)

(fortsettes)

Ingen kommentarer: