lørdag, april 09, 2011

Evangelist Nikolaj Odintsov - mannen som satte Russland i brann, del 2

Overalt hvor evangelist Nikolaj Odintsov talte opplevde han en enorm hunger etter Guds ord. I sine brev forteller han om store folkemengder som møtte fram fra sted til sted. Og han reiste langt. I 1913 reiste han f.eks med slede dag og natt på flodene Shilka og Amur (se kartet). Det var urolige tider da Russland var i krig med Kina. Men den største faren var de enslige områdene hvor han reiste og hvor kinesiske røvere lå i bakhold. I brevene sine forteller han at han nesten daglig var vitne til mord og overfall.

Et av disse brevene er skrevet i Blagovesjtjenk i Sibir. Første måneden han var der holdt han over 50 møter. Hans største bekymring synes å være om han fant lokaler som kunne romme minst tusen tilhørere! Forutenom møtene kom også folk til personlige samtaler med evangelist Nikolaj Odintsov og for å få forbønn. I Blagovesjtjenk stanset han i to og en halv måned. Over 500 mennesker gav seg over til Gud på den tiden. Han kom dit med slede og reise derfra med båt. Når han skulle reise kom store skarer ned til båten og som sang når båten la fra land: "Må Gud være med deg til vi sees igjen!"

Fra Blagovesjtjenk dro Odintsov til Vladivostok. Men han stanset ikke her. Han reiste like til Harbin i Kina. Og overalt preket han evangeliet. Så brøt forfølgelsen løs, og evangelist Odintsov ble etter hvert en av de mest jagede menn i Russland.

Under 1. verdenskrig oppholdt Odintsov seg i Sibir, der han gjemte seg for å unngå å bli fengslet. I et brev skrev han: "Jeg er så lei av å sitte i fengsel. Nå er jeg her og jeg kan ikke gjøre annet enn å be og vente på bedre tider."

Senere ble han veldig aktiv i å skrive eller publisere aviser, pamfletter og bøker. Han ble redaktør for en avis som baptistene utgav. I 1926 ble han så valgt til leder for den russiske baptistunionen, og han deltok til og med på den fjerde konferansen til Baptistenes Verdensallianse i Toronto i Canada i 1928.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: