Menneskerettighetsorganisasjoner i Egypt mottar nå daglig henvendelser fra kristne som vil forlate landet. Daglige overgrep, manglende utsikter til religionsfrihet og frykten for islamistene er hovedårsakene.
Så langt har ikke den egyptiske revolusjonen brakt nytt håp til landets kristne, som utgjør 10 prosent av en befolkning på 84 millioner.
"Kristne kommer hver dag til mitt kontor for å høre hvordan de kan ta kontakt med de canadiske og amerikanske ambassadene. De insisterer på å forlate Egypt, fordi de føler seg truet. Mange kristne er redde for muslimske fanatikere," sier Naguib Gabriel. Han er president for Den egyptiske union for menneskerettigheter.
I mange år har det koptiske mindretallet opplevd sporadiske overgrep, men etter at president Mubarak måtte gå av i februar kommer det nesten daglig rapporter om overgrep og voldelige angrep. Denne uken ble Egypt utpekt til å være blant de mest undertrykkende land i verden for kristne i en rapport fra de amerikanske myndighetenes kommisjon for religionsfrihet.
19. mars ble endringer foretatt av egyptiske grunnloven og endringene ble vedtatt med stort flertall. Endringene omfattet likevel ikke det kopterne hadde håpet på, nemlig den paragrafen som fastslår at islam er den primære inspirasjonskilden til loven. Dermed mener mange koptere at håpet for religionsfrihet i landet er ute.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar