tirsdag, mars 27, 2012

Er religionsfriheten i fare? Evangeliske kristne i Ukraina utsettes for bakvaskelseskampanje

Evangeliske kristne i Ukraina er for tiden utsatt for en bakvaskelseskampanje. Den siste tiden har artikler og TV-innslag som miskrediterer protestanter dukket opp i media i en så stor grad at det kan dreie seg om en planlagt aksjon.

Det hele er spesielt fordi Ukraina er blitt sett på som et foregangsland når det gjelder religionsfriheten i de land som en gang utgjorde Sovjetunionen. Landet har også de senere årene opplevd kraftige vekkelser, og store menigheter har vokst frem. Av landets 46 millioner innbyggere er en million beregnet å være evangeliske kristne. Det finnes 8000 protestantiske forsamlinger. Den pågående bakvaskelseskampanjen sammenfatter med at det er kommet forslag om en ny religionslov. Denne loven skal i følge Ljus i Öster være mer EU-tilpasset, og blant annet begrense muligheten for å drive med evangelisering.

Nylig kom lederne for åtte ulike evangeliske trossamfunn sammen for å samtale om det som nå skjer i med den pågående bakvaskelseskampanjen. Blant disse var lederne for pinsevennene, baptistene og de nye karismatiske menighetene. De besluttet å få landets justisdepartement i tale for å informere dem om disse forsøkene på å nøre opp under religiøst hat og i stedet arbeide for å bevare den rådende ånd av gjensidig respekt for hverandre.

Lederne for de evangeliske trossamfunnene i Ukraina bestemte også at de vil forsøke å ha en mer åpen dialog med massemedia, for å kunne gi allmenheten et annet bilde evangelisk kristen tro. Fremdeles er det mange i det ortodokse Ukraina som anser evangelisk kristen tro som en farlig sekt.

Bildet er fra en av Ukrainas mange baptistmenigheter.

Ingen kommentarer: