lørdag, mars 03, 2012

Menigheten slik vi finner den beskrevet i Det nye testamente, del 3

Menigheten slik vi finner den beskrevet i Det nye testamente er der for å representere Guds rike på jorden. Den forkynner evangeliet om syndernes forlatelse og fred med Gud, og skal betjene de fysiske og åndelige behov til mennesker den er satt til å tjene. Til å være et åndelig ly og et sykehus hvor mennesker finner legedom, hvile for sine sjeler og vekst i Kristus gjennom Guds ord, oppmuntring og formaning. Menigheten er det fundament hvorpå Guds rike er etablert, vokser i menneskene og manifesterer seg. Alt det menigheten gjør handler om å forkynne Kristi kors, leve ut korsets budskap og vitne om Hans seierrike oppstandelse, som frelser fra håpløshet og fortapelse.

Om denne menigheten heter det:

1. Kristus er dens hode

"Han er hodet for legemet, som er menigheten." (Kol 1,18)

2. Kristus elsker den med hele sitt liv

"
Kristus elsket menigheten og ga seg selv for den." (Ef 5,25)

3. Den har sitt opphav i himmelen

"
til forsamlingen av de førstefødte som er oppskrevet i himmelen." (Hebr 12,23)

De som konstituerer menigheten er de som er kalt ut, slik jeg har beskrevet det i de foregående artiklene i denne serien, fra verden og som er forbundet med Hodet i himmelen, og disse er åndelig sett Kristi kropp. Det er den tysk lutherske teologen, Dietrich Bonhoeffer, som har sagt disse radikale ordene: "Etter oppstandelsen eksistrerer Kristus som menighet" (Sanctorum Communio fra 1927)

Det er èn kirke, men mange lokale menigheter. I Ef 4,4 heter det: "èn kropp". Vi finner den samme tanken i Rom 12,5: "Vi har èn kropp ..."

Men selv om det er èn kirke, finnes det mange lokale menigheter: I Korint, i Rom, i Filippi, i Tessaloniki, Sardes, Filadelfia, etc.

I 1.Kor 11,16 leser vi om "Guds menigheter", i Rom 16,16 hilses det til "alle Kristi menigheter", i 1.Kor 14,33 skriver apostelen Paulus om " de helliges menigheter" og i Rom 16,3-4 om de "hedningekristne menighetene". Galaterbrevet er stilet til "menighetene i Galatia" (Gal 1,2), og i det samme brevet omtaler han "Kristi menigheter i Judea" (Gal 1,22). Og sendebrevene i Åpenbaringsboken er stilet til menigheter i Lille-Asia.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: