onsdag, mars 14, 2012

Gjenfødt til aktiv ikke-vold, del 2

Her følger andre del av Jonathan Wilson Hartgrove's (bildet) beretning fra Baghdad under Irak-krigen. På bildet ser du han ved skrivepulten til en annen kristen fredsaktivist og menneskerettighetsforkjemper, baptisten Clarence Jordan, som kjempet for likeverd mellom hvite og svarte i raseskilletidens USA:

Vi bestemte oss for å bli, i hvert fall for en tid, og vi overlevde bombeangrepet. Et par dager senere kom jeg hjem. Beleiringen var blitt til en okkupasjon og terrorist-celler sprang opp i den ene hensikt å drive amerikanske tropper ut med alle slags midler. Christian Peacemaker Teams ble igjen for å følge irakere gjennom check-points bemannet med tenåringer fra Midt-Vesten, for å gjøre forespørsler om anklager om mishandling i fengsler, og for å trene seg selv til å si igjen og igjen: En annen vei er mulig!

Vitnesbyrdet til det kristne fredsskaper-teamet - hvor underlig det enn høres ut - har lang presidens blant Guds folk. Når Moses erklærte for Farao: 'La mitt folk fare', hadde han ingen kraft til å frigjøre hebreerne fra slaveriet. Men Moses hadde møtt Den levende Gud i en brennende busk og var fylt med hellig djervhet kunne proklamere at Gud kunne gjøre en vei der det ikke var noen vei. I en annen kontekst, når Babylon var en verdensmakt å regne med, var det tre israelitter som nektet å bøye seg for en statue av en konge og ble kastet i en ildovn som straff. Den måten som Daniels bok minnes dette, kom de tre ut av ildovnen uten så mye som røyklukt av klærne. Noen sa de hadde sett en fjerde person sammen med dem i flammehavet.

Historier som dette påminner Guds folk om at verdens makter og myndigheter slik vi kjenner dem har ikke det siste ordet. Konger og presidenter er vant med mennesker som adlyder deres ord. Om vi så ikke gjør, har de hele armeer til å oppmuntre oss til å lyde. Vold er deres trumfkort. Men Guds folk husker at det finnes ingen høyere enn Universets konge og at Livets Skaper er sterkere enn døden. Hvis landets lover motsier Herrens ord, vet vi hvilken kommandør vi skal følge.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: