fredag, mars 02, 2012

Menigheten slik vi finner den beskrevet i Det nye testamente, del 2

I den første artikkelen så vi på det greske ordet 'ekklesia', som i våre Bibler oversettes med 'forsamling' eller 'menighet'. 'Ekklesia' består egentlig av to ord som betyr 'kalt' og 'ut' eller 'fra'. En bokstavelig betydning vil da være:

'de som er kalt ut fra noe'.

Når man ser nærmere på dette ordets betydning ser man hvor feil det blir når man blander sammen stat og kirke. Det er to ulike størrelser som ikke hører sammen. Den nytestamentlige menigheten bestod ikke av alle mennesker innenfor et bestemt geografisk område, slik det ble i mange henseender etter keiser Konstantin, men av mennesker som kalles ut av verden, blir døpt og lagt til menigheten.

Det er interessant å se hva Det nye testamente beskriver som det vi er 'ek' (ut eller fra) og kaleo (kalt):

1. Vi er kalt ut fra denne verdens tankegang og system: "Var dere av verden, da ville verden elske sitt eget. Men fordi dere ikke er av verden, men jeg har utvalgt dere av verden, derfor hater verden dere". (Joh 15,19)

2. Vi er kalt ut fra de fortapte hedningene: "Simon har fortalt hvordan Gud far først av sørget for å ta ut av hedningene et folk for sitt navn". (Apg 15,14)

3. Vi er fridd ut fra den nåværende onde verden: "... han som gav seg selv for våre synder for å fri oss ut fra den nåværende onde verden, etter vår Guds og Fars vilje". (Gal 1,4)

4. Vi er fridd ut av Satans og mørkets makt: "Han er den som fridde oss ut av mørkets makt og satte oss over i sin elskede Sønns rike". (Kol 1,13)

5. Vi blir befalt til å komme ut av det Bibelen kaller 'det babylonske systemet': "Kom ut av henne, mitt folk, for at dere ikke skal ha del i hennes synder, og for at dere ikke skal få del i hennes plager!". (Åp 18,4)

Som jeg skrev i forrige artikkel er heller ikke menigheten et hus eller en bygning. Stefanus sier det rett ut: "Men Den Høyeste bor ikke i templer laget med hender ..." (Apg 7,48)

Det blir derfor feil når vi kaller kirkebygget "Guds hus".

Her er ordene som NT bruker for å beskrive Kristi menighet:

"... og bli også dere (altså de som er kalt ut/døpt) som levende steiner, bygd opp til et åndelig hus" (1.Pet 25)

"menigheten, som er Hans legeme, fylden av Ham som fyller alt i alle" (Ef 1,22-23)

"I Ham (Kristus) blir også dere (de som er kalt ut/døpte) bygget sammen med de andre, til en Guds bolig i ånden". (Ef 2,22)

"Vet dere ikke at dere (de som er kalt ut/døpte) er Guds tempel, og at Guds Ånd bor i dere". (1.Kor 3,16)

"For dem en Ånd ble vi alle (de som er kalt ut) døpt til å være ett legeme, enten vi er jøder eller grekere". (1.Kor 12,13)

"Nå er dere (de som er kalt ut/døpte) Kristi legeme, og hver for seg er dere lemmer på Hans legeme". (1.Kor 12,27)

(fortsettes)

Ingen kommentarer: