onsdag, mars 14, 2012

Med stor fare for egne liv arbeider anabaptister for å hjelpe traumatiserte kvinner i Afghanistan

Til tross for krigens redsler er hjelpearbeidere fra Mennonitenes Sentralkomite på plass i Afghanistan for å gi hjelp til traumatiserte kvinner, underernærte barn, helsehjelp til de som er syke og studenter skoleundervisning. Dette er kristent fredsarbeid i praksis!

John og Lynn Williamson, representanter for Mennonitenes Sentralkomite i India, besøkte nylig sine afghanske samarbeidspartnere. De forteller om et Afghanistan med enorme behov; et land preget av fattigdom, dårlig ernæring som gis til barn, rivalisering mellom klaner, ødeleggelse av dyrkbar mark og selvsagt om krigens redsler.

Av sikkerhetsårsaker kan navnene på samarbeidspartnerne i Afghanistan ikke oppgis, men de arbeider blant annet med behandling av de traumene som krigen har påført sivilbefolkningen. Arbeiderne inne i Afghanistan arbeider under svært vanskelige kår. På den ene siden vil de stå sammen med den afghanske befolkningen i solidaritet og si at de ikke er glemt av omverdenen, og på den andre siden arbeider de med stor fare for egne liv.

De forteller om Afsana, som ikke er hennes virkelige navn, som ble tvunget til å skille seg fra sin mann. Hun og barna måtte flytte ut av svigerforeldrenes hus. Helt alene måtte hun ut for å lete etter mat til seg og barna sine. Hun fortalte ekteparet Williamson at hun ble så stresset at hun kunne glemme at hun hadde mat i ovnen, og begynte å slå sine barn.

Afsana er en av 45 kvinner som nå får profesjonell hjelp. Prosjektet, som ble startet av Nilofar Sakiri, som er utdannet ved Eastern Mennonite University’s Center for Justice and Peacebuilding i Harrisonburg, Virgina, USA, gir kvinnene rådgivning. I tillegg til å være utsatt for vold er disse kvinnene også uten jobb, de kan ikke lese eller skrive, og lider av depresjon, frykt, søvnvansker og har andre stressrelaterte symptomer.

I Paghman distriktet utenfor Kabul arbeider andre anabaptister med å lære barn i syvende og åttende klasse om fredsarbeid. Disse skolene ble valgt fordi man oppmuntrer jenter til å gå på skole her.

Vær med på å be om at man skal lykkes med dette svært viktige arbeidet med å hjelpe noen av verdens mest utsatte kvinner og barn. Be om beskyttelse for mennonitene som arbeider her.

Bildet viser hjelpearbeidere fra Mennonitenes sentralkomite på vei inn i veiløst landskap i Afghanistan med medisiner til de som bor avsidesliggende.

Ingen kommentarer: