lørdag, mars 17, 2012

Til minne om pave Shenouda III som døde i dag

Nå bekrefter også BBC den vemodige nyheten om at pave Shenouda III (bildet) døde ved 12.00-tiden i dag. De henviser til egyptisk stats-TV. Gjennom våre kilder fikk vi nyheten ikke lenge etter at det skjedde. BBC meldte det rett før l8.00.

Pave Shenouda III ble 88 år gammel. Han var leder for Midt-Østens største kristne minoritet, kopterne. Selv om han var syk den siste tiden, kommer hans bortgang på et svært sårbart tidspunkt for den koptisk-ortodokse kirke. Deres kirker og klostre utsettes for angrep, koptere blir drept.

Pave Shenouda III har satt djupe spor etter seg. Han ble født Nazeer Gayed 3. august 1923 av gudfryktige foreldre. 16 år gammel var han aktivt med i søndagsskolebevegelsen, som på mange måter har revitalisert troen i Den koptisk-ortodokse kirken. Etter å ha gjort unna sine studier ved Universitetet i Kairo, begynte han å studere ved Det koptisk ortodokse seminaret. Etter endt utdannelse her ble han en del av lærerstaben. 18. juli 1954 begir han seg ut i den egyptiske ørken. Han ville følge i sporene etter den helllige Antionios den store. Som munk og senere som prest var han kjent som fader Antonios El-Syriani.

Hans lengsel etter å leve i stillhet og Guds nærvær ble etter hvert så sterk at han valgte livet som eneboer. Antonios gravde seg ut en egen grotte i fjellet og levde der i seks år.

30.september 1962 blir han så kalt til å bli biskop av den daværende paven, Kyrillos VI, med særlig ansvar for trosopplæring og president for Det koptisk ortodokse seminaret. Etter at Antonios overtok ledelsen for seminaret ble antall studenter tredoblet. Det var i forbindelse med at han ble biskop at han tok navnet Shenouda.

14.november 1971 ble så biskop Shenouda vigslet til pave Shenouda III, den 117 paven av Aleksandria og patriark av Hellige Markus' bispesete. Siden denne dagen har Den koptisk ortodokse kirken vært vitne til en bemerkelsesverdig vekkelse. I Hl.Markus katedralen i Kairo har han holdt ukentlige bibelsamtaler, som har samlet over 7000 deltagere! Her har paven svart på spørsmål fra deltagerne. Han har også skrevet over 100 bøker, flere av dem oversatt til en rekke språk.

Siden han ble pave har han vigslet 80 metropolitter og biskoper og mer enn 600 prester. Hans kjærlighet til klostrene varte hele livet ut, og til tross for alt han hadde å gjøre, forsøkte han å tilbringe tre dager i klostret hver eneste uke. Han var også den første pave som etablere klostre utenfor Egypt. En rekke kirker ble også i hans tid etablert mange steder i verden.

Pave Shenouda III var svært opptatt av kristen enhet. Han var en bønnens mann, og var opptatt av at kopterne ikke bare skulle lese Bibelen, men studere den.

I dag ble han forfremmet til herligheten. Vi lyser fred over hans gode minne, og ber samtidig for den kirke han tjente, at den skal bli bevart og styrket og at valget av en ny pave må føre til vekst og mange sjelers frelse.

Bildet av den koptiske paven er et sjeldent bilde fra hans tid i avsondrethet.

Se også:

http://www.vl.no/kristenliv/pave-shenouda-iii-er-dod/

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=302221

1 kommentar:

Biskop Kyrillos sa...

Tack för dina goda och varma ord om Påven Shenouda III.