søndag, mars 04, 2012

Anabaptist dro til Nord-Korea for å bygge hus og bidra til fred

Earl Martin (bildet) er snekker og medlem av Shalom Mennonite Congregation i Harrisonburg i Virginia. Han bygger hus i Nord-Korea som et eget fredsprosjekt! Martin har arbeidet mange år i Asia for Mennonite Central Comitee, og besøkte Nord-Korea bare 10 dager før den forrige presidenten, Kim Jong-il's død. Da var han sammen med flere andre frivillige bygningsmenn fra Fuller Center for Housing i Georgia, USA. Hensikten med deres reise var å bygge hus for et skogselskap på landsbygda utenfor hovedstaden Pyongyang.

The Fuller Center har importert store bygningselementer i betong og gjenvunnet polystyrene som vil egne seg godt til å holde på varmen i kalde nord-koreanske vintre. Selv om arbeidet til The Fuller Center i hovedsak handler om å bygge hus, så er den dypere meningen bak byggeprosjektene noe langt mer. De som arbeider for The Fuller Center ønsker å bidra til å bygge fred og arbeide for forsoning mellom folkene. Virginia Mennonite Mission har støttet prosjektet i Nord-Korea med sine bønner, rådgivning og bidratt med penger.

Earl Martin forteller om en landsbygd med små ressurser til å fyre opp kalde hus. Arbeiderne kom gående i streng vinterkulde, og hadde ikke tilgang på transport. Men selv om noen av rommene de arbeidet i ikke hadde noen oppvarming, så var det mye varme å finne hos de nord-koreanske arbeiderne. De fikk mange varme smil fra dem. Det skulle vise seg at det var for kaldt å arbeide da Earl Martin og hans team var der, så de brukte tiden på å demonstrere ny teknologi for å skjære og dele betongblokkene de arbeider med.

Selv var han djupt grepet av å møte vanlige nord-koreanere og se de forholdene de lever under. Han tenkte også mye på de lidelsene som folket opplevde under Korea-krigen, og bruken av napalm og de forferdelige konsekvensene det førte til av menneskelig lidelse.

Han og teamet fra USA fikk ikke muligheten til å besøke den ene av de to protestantiske kirkene i Pyongyang som planlagt, på grunn av at deres visum var gått ut. Men deres vertskap visste at besøket og byggeprosjektet er sponset av kristne i USA og på den måten vise i praksis hva kristen tro handler om.

Det finnes et radioprogram hvor Earl Martin forteller om reisen til Nord-Korea. Det kan du lytte til her:

http://wmra.org/post/earl-martin

Ingen kommentarer: