mandag, mars 12, 2012

Menigheten slik vi finner den beskrevet i Det nye testamente, del 7

Et annet ord som brukes om menigheten i Det nye testamente er:

Det nye Jerusalem

Det er et blendende vakkkert bilde:

'Og han førte meg i ånden opp på et stort, høyt fjell. Og han viste meg den hellige by Jerusalem, som kom ned fra himmelen, fra Gud. Den hadde Guds herlighet ...' (Åp 21,10-11a)

Det nye Jerusalem som stiger ned fra himmelen, står i skarp kontrast til den by som kalles Babylon, den store, og for å forstå betydningen av Det nye Jerusalem, byen som opplyses av Guds herlighet, må vi se nærmere på hva Babylon representerer og symboliserer. For leser vi Åp 17 og 18 er det ikke til å unngå å se at Babylon representerer noe som Gud hater.

Navnet 'Babylon' kommer fra ordet 'Babel', og Bibelen forteller oss om Babels tårn. Dette Babels tårn handler om menneskets forsøk på å bygge opp noe på jorden som når like inn i himmelen. De som bygget dette tårnet brukte 'tegelstein', (1.Mos 11,3). Det er forskjell på steiner og tegelsteiner. Steiner er noe Gud har skapt, tegelsteiner er menneskeskapt. Babylon representerer menneskets evner, det er mennesket som forsøker å lage sin egen vei for å nå like inn i himmelen. I Åpenbaringen representerer Babylon den falske kristne tro. Alt handler om det mennesket har klart å få til, alt som avhenger av menneskets egne handlinger og krefter. Det handler om 'tegelsteiner', og denne kirke bygges av det menneskelige. Guds sanne menighet bygges av 'levende steiner':

'Og bli også selv oppbygd som levende steiner til et åndelig hus ...' (1.Pet 2,5)

I 1.Kor 3 oppfordrer Guds ord oss til å bruke riktige byggematerialer. Vi advares mot å bygge med 'høy og strå' som jo brukes for å fremstille 'tegelstein' (jfr 2.Mos 5,11flg). Vi skal bruke 'kostbare steiner'. Hva slags steiner er dette? Det er de mennsker som er kjøpt med Kristi dyrebare blod! Kun disse, og ingen andre, bygger Kristi forsamling:

'For dere vet at det ikke var med forgjengelige ting, med sølv eller med gull, dere ble kjøpt fri fra den dårlige ferd som var arvet fra fedrene, men med Kristi dyrebare blod, som blodet av et feilfritt og lyteløst lam'. (1.Pet 1,18-19)

'Og de synger en ny sang og sier: Verdig er du til å ta imot boken og åpne seglene på den, fordi du ble slaktet og med ditt blod kjøpte oss til Gud av hver stamme og tunge og folk og ætt, og gjorde dem til et kongerike og til prester for vår Gud. Og de skal herske som konger på jorden'. (Åp 5,9-10)

Hvem skal herske på jorden? Menigheten. Hvem er menigheten? De som er vasket rene i dyrebare blod. Hvordan bygges denne menigheten? Ikke av murstein, men av levende steiner.

Babylon strekker seg mot himmelen, Det nye Jerusalem kommer ned fra himmelen.

(fortsettes)

2 kommentarer:

Broder i Kristus sa...

Jeg ble så velsignet over å lese dine ord idag. Tenker på den ufattelige gaven Jesus har brakt oss med å fortelle om at Gud ønsker ett levende tempel i oss , jeg tror at hadde vi virkelig tatt det til hjerte så ville vi være evig takknemelig i lovsang over den gaven. Ingen bygg på jorden er evige dem smuldrer opp i tidens fylde , bare det Gud selv bygger rekker til evigheten. Om bare alle mennesker kunne forstå dette så ville dem slutte å drepe over fysiske forgjengelige ting som vi har skapt selv. Takk Jesus for at du bruker Bjørn Olav til å få oss til å sette pris på din ufattelige gave å være i deg. Må vi få ditt hjertelag Jesus som setter mennesket over eiendom , makt og rikdom på jorden

Anonym sa...

God artikkel.
Kristi blod kjøpte oss fri fra ALL synd, også arvesynden.

Se også
http://wp.me/p3uvTQ-3