fredag, mars 30, 2012

Det kan bli benediktinerkloster på Selja - igjen

Fra Irland kom hun med sitt følge, og brakte den kristne tro til Norge for aller første gang. St Sunniva - var så langt vi vet den første, men de kan ha kommet før noen av de keltiske munkene, som satte seg i sine små båter og sa: Blås Helligånd, blås! Og så lot de vinden føre dem dit Gud ville. Det kan ha vært allerede på 800-900-tallet.

Her på Selja fikk vi også våre første martyrer. St Sunniva dør på slutten av 900-tallet. Et benediktinerkloster ble bygget utenfor hulen hvor hun døde, og de drev det fra år 1100 til 1520. Etableringen av bispesetet på Selja skjedde allerede i 1068, så dette er arnestedet for kristendommen i Norge.

Nå arbeides det for at det nok en gang skal bli etablert et kloster her.
Tirsdag ble interimstyret nedsatt. Ruinene av det gamle klosteret ligger rett sør for Stadlandet, på vestsiden av øya, rett ut mot Sildagapet og Stadhavet. Her er naturen vill og vakker på samme tid. Siden 1995 har ildsjeler hatt ideen om kloster på Selje, landets eldste pilegrimssted. Nå er planene klare, jakten på en interessert klosterorden er i gang.

De første som ble kontaktet var munker fra Hellas, men det ser ikke ut til at det skal gå i orden. Nå er en kvinnelig benediktinerorden fra
benediktinerklosteret Saints Michael’s Abbey i Irland blitt kontaktet, og klosterplanene ser ut til å fange interessen der. St. Sunniva var jo opprinnelig en kongsdatter fra Irland, og det var - som jeg skrev - benediktinere som bygget det første klosteret.

Det skal bli spennende å følge planene videre. Selja er Norges største pilegrimsmål.

2 kommentarer:

Biskop Kyrillos sa...

Det är nog klokt att grekiska munkar inte etablerar sig på Selja. Bättre med munkar ellar nunnor från Irland.

Ragnhild H. Aadland Høen sa...

Takk for en fin artikkel om Selja, stedet hvor Kirken i Norge ble født! Bare en liten rettelse: St. Michael's Abbey ligger i England, og det er munker som holder til der, ikke nonner. Styret kommer til å kontakte benediktinere i både Irland og England (St Sunniva var irsk, mens det var engelske munker som startet dette som trolig er Norges eldste kloster). Be for oss! Be om at Selja igjen skal bli et troens kraftsentrum i Norge. Be om at Den Hellige Ånd på ny skal blåse munker til oss fra vest. Vi trenger dem.