lørdag, mai 18, 2013

Erstatningsteologiens opprinnelse, del 6

Det var etter at muslimene ødela Gravkirken i Jerusalem, at tanken om å 'befri' Det Hellige Land begynte å vokse fram. Også mange andre kirker ble ødelagt på ordre fra kalifen El Hakim.

Men det er interessant å merke seg at når man i Vest fikk høre om disse ødeleggelsene, så var det jødene som fikk skylda!

Kanskje ikke så merkelig all den stund kirkene var influert av Erstatningsteologien. Hendelsene i Israel ble en anledning til å angripe den jødiske befolkningen i Europa. Voldsomme jødeforfølgelser brøt ut i Worms, Mainz og Köln, og titusentalls jøder ble massakrert.

Det første korstoget
27.november 1095 ga pave Urban II (1088-1099) befaling om det første korstog. Det hele begynte med at folk vendte seg mot jødene som levde blant dem. En del jøder reddet livet ved flykte fra mobben, andre tok heller sitt eget liv enn å falle i hendene på den opprørte folkemengden.

Også det andre korstoget rammet jødene på denne måten, og kirkelige ledere sto i første rekke for å egge pøbelen til å bekjempe jødene som 'den kristne troens fiende'.

Abbed Peter av Cluny oppildnet de kristnes hat med blant annet disse ordene:

'Med hvilken nytte er det i å oppsøke og bekjempe den kristne troens fiender i fjerne land, når de syndige og spottende jødene, som er langt verre enn sarasenerne (muslimene) - ikke i fjerne land, men her midt i blant oss så uhemmet og ustraffet håner Kristus og alle den kristne kirkes sakramenter ... Når vi må avsky sarasenerne, som lik oss bekjenner at Kristus ble født av en jomfru og som er enige med oss i mye av det som gjelder Ham, dog ikke at Han er Gud og Guds Sønn ... og setter Hans død og oppstandelse i tvil ... hvor mye mer må da ikke jødene avskys og hates, de som helt og holdent fornekter Kristus og den kristne troen, og som forkaster, spotter og håner jomfrufødselen og alle sakramentene som er til frelse for hele menneskeheten. Jeg sier ikke dette for å skjerpe kongenes eller de kristnes sverd til deres død ... Gud vil nemlig ikke at de skal utryddes fullstendig, men at de skal spares til større kval og fornedrelse, til et liv verre enn døden, lik brodermorderen Kain'.

Resultater av denne talen var nye, grusomme jødeforfølgelser, pinsler og mord.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: