lørdag, desember 23, 2017

Issachar Ber Ryback

Tidligere i dag publiserte jeg et maleri av Issachar Ber Ryback. Det viser to jødiske menn som flykter fra en pogrom med skriftruller under armen. Jeg ble sittende å se på flere malerier av denne jødisk-ukrainske maleren, og ble så fascinert. Han minner meg om en annen fantastisk jødisk maler, Marc Chagall.

I år er det 120 år siden Issachar Ber Ryback ble født. Jeg vet ikke om det er noen forbindelse mellom ham og vår egen Alexander Rybak, men kanskje noen av bloggens lesere kjenner til dette?

Issachar Ber Ryback ble født 2.februar 1807 i Yelisavetgrad, nåværende Kirovohrad i Ukraina. Han presenteres som maler, grafiker, skulptør og kunstkritiker. Familien har hasidiske røtter. Hasidismen, er i følge Store Norske Leksion, en 'jødisk, folkelig mystisk vekkelsesbevegelse, som oppstod i Øst-Europa i andre halvdel av 1700-tallet.' Denne retningen vektlegger 'den enkeltes personlige streben etter kontakt med guddommen. Dens religiøse ledere kalles rebbe som er jiddisk for rabbiner og nyter stor personlig anseelse.' Faren var tilhenger av Haskala, en av de hasidiske mesterne, som var åndelige veiledere og en beundrer av russisk kultur. Han ønsket inderlig at hans barn skulle lære deg til å elske den russiske kulturen. I sønnen Issachar så faren et stort potensiale, men dårlig helse og språkvansker gjorde at han ikke sendte sønnen avgårde for å få noen utdannelse før han var 10 år gammel. 11 år gammel fikk Issachar delta på et kurs for teatermalere. Da hadde han i all hemmelighet deltatt på et malerkurs på kveldstid på en fabrikk. Da han var ferdig med kurset for teatermalere, arbeidet han fra 1909 i en 'artel' - et kooperativ som arbeidet med interiørmaling for offentlige bygg og kirker.

Pengene han tjente brukte han på videreutdannelse. Egentlig mot sin fars vilje. I 1911 kom Ryback inn på Kunstskolen i Kiev. Han var ferdig utdannet i 1916.

En svært viktig del av Issachar Ber Ryback handler om det betydningsfulle oppdraget han fikk fra Det jødisk historiske og etnografiske selskapet om å reise rundt omkring i hele Ukraina og Hvite-Russland for å kopiere malerier i synagoger bygget i tre og utsmykninger på gravsteiner på jødiske gravlunder. Denne dokumentasjonen av jødisk kultur og historie vekket for alvor hans egen jødiske idenitet, og fikk hans egen kunst til å blomstre. Han fant med dette sin egen stil og hans malerier avdekker det jødiske liv og samfunn i datidens Øst-Europa.

Issachar Ber Ryback døde 22.desember 1935 i Paris.


1 kommentar:

Anonym sa...

Jeg tror Rybak betyr Fisker, og er antakelig et ganske vanlig etternavn (som Fischer i Tyskland). Det er derfor lite sannsynlig at Alexander Rybak er i slekt med ham.