torsdag, desember 28, 2017

De uskyldige barna

For to dager siden feiret vi minnet om kirkens første martyr, diakonen Stefanus. Nå, i dag, på fjerde dags jul, er det de uskyldige barna i Betlehem vi minnes. De guttebarna som kong Herodes sørget for å få drept for å hindre at Jesus skulle få vokse opp.

Stefanusdagen er blitt viktigere enn noensinne, med tanke på den kolossale forfølgelsen som rammer kristne så mange steder på jorden. Men minnedagen for de uskyldige barna i Betlehem er ikke blitt mindre viktig.

For barna lider også i dag. Vi har nettopp sett forferdelige bilder fra Syria. Utmagrede barn. Syke barn. Ofre på grunn av voksne menneskers grusomheter.

Det nye testamentes Jesus-bilder av Jesus og barna er ubeskrivelig vakre. Han tar dem i sin favn, Han velsigner dem. Han ber barna komme til Ham, og Han sier til oss voksne at vi ikke skal hindre dem. Barn og Jesus hører uløselig sammen, ja, Han ber oss om å bli som dem.

Barn er barn. Unger er unger. En søleputt er like tiltrekkende for et syrisk barn som et norsk barn. Begge må oppi søleputten med beina for å hoppe!

I dag velsigner vi alle barn, og jeg oppfordrer deg til å være helt konkret. Velsign barna i nabolaget ditt, gjerne med navns nevnelse om du kan. Små og store. Hvite og sorte. Kristne og ikke-kristne. Velsign!

Så husker vi på mødre og fedre og søsken som i år har mistet et av sine kjære barn - la oss tenne et lys for dem.

Og så ber vi for alle barn som har mistet mor eller far, som er redde, som ikke har mat eller husly eller som befinner seg i en stor flyktningeleir.

Og så ber vi for søndagsskolen, barneleire og alt godt kristent barnearbeid.

Dette tar vi oss tid til 4.juledag.

Ingen kommentarer: