tirsdag, desember 19, 2017

Marias overgivelse

Sånn ved juleleite hvert år tenker jeg mye på Maria. Det er jo ikke til å unngå om man vil leve med i evangelienes beretninger om Kristi fødsel. Jeg lærer alltid noe nytt av henne.

I år har jeg tenkt mye på dette: hennes evne, eller skal vi si gave, til å gi en vanskelig situasjon til Gud og la Han forvandle den. Det er nemlig Gud ekspert på.

For det er jo ingen som helst tvil om at den situasjonen hun havner i er vanskelig. I en kultur hvor kvinner som fikk barn utenfor ekteskap kunne bli steinet, velger hun å si ja til Guds kall og bli mor til Han som er Gud kommet i kjød.

Jeg utfordres av Maria til å overgi mine utfordringer til Gud, og jeg ber Herren om å gi meg visdom til å forstå noe av rekkevidden i ordene fra Rom 8,28:

"Vi vet at alt tjener til det gode for dem som elsker Gud ..."

Det er kanskje der hemmeligheten ligger: at vi elsker Gud.

Elsker vi Gud er det mye som vi kan tåle og utholde. Slik Maria måtte. Det er vel ikke til å komme bort fra at det var mange stygge kommentarer når magen begynte å synes.

Så har vi spenningene mellom Maria og Josef, og den strabasiøse reisen til Betlehem. Det var sannelig ikke lett å være ei ung jødsisk tenåringsjente som ble betrodd en slik oppgave som Maria.

Akkurat i år gripes jeg av hennes overgivelse til Gud.

Ingen kommentarer: