tirsdag, desember 12, 2017

Her ble deres trosfeller mishandlet og drept - nå er det deres bolig

En sveitsisk festning hvor mennoniter i Emmental-regionen satt fengslet fra 1600-tallet og opp til begynnelsen av 1800-tallet er blitt hjemmet til en tidligere pastor for mennonite-forsamlingen i Langnau.

Martin Hunziker og kona Eveline, lever nå i det som var det tidligere kornlageret til slottet Trachselwald. Inngangsdøra til hjemmet deres vender ut mot slottets gårdsrom.

Det sies at den lokale predikanten, Hans Haslebacher, ble holdt fanget et en celle i tårnet som vi ser på dette bildet. Herfra ble han ført til Bern hvor han ble halshugget 20.oktober 1571. En av lederne for bondeopprøret, Niklaus Leuenberger, ble holdt fanget i dette tårnet i 1653 før han ble overført til et fengsel i Bern. Slottets kornlager ble bygget 30 år senere.

Mennonitisches Lexikon nevner forkynneren Hans Bürby, en mennonite-predikant fra Giebel området som ble tatt til fange i juli 1708 etter at han og familien var blitt forrådt. Han ble tatt fra kone og 12 barn og ført til slottet Trachenwald. Hans forbrytelse? Han hadde et annet dåpssyn enn det gjeldende. Her ble han syk, men plassert i en isolat-celle i 17 uker i tårnets kjeller.

"Det er vår djupe overbevisning at det er Gud som førte oss hit," forteller Martin Hunziker til Mennonite World Review. "Vi tror det er tid for en ny æra som skal ha sin begynnelse her og for at dette stedet skal bli et sted som fremmer liv."

Han legger til:

"Alle bønnene som er blitt bedt av anabaptister som ble holdt fanget her er bønner Gud har hørt. Vi ber om at et paradigmeskifte må finne sted, og at dette terrorens, voldens undertrykkelsens sted må bli en kilde hvor levende vann kan flyte frem."

Hunziker ledet mennonite-forsamlingen i Langnau i åtte år frem til 2013. Nå kjører han buss for et reiseselskap.

Ekteparet har ikke noe problemer med å bo i slottet selv om en del turister som kommer på besøk spør om de ikke er redd for spøkelser!

"Vi takker Gud hver eneste dag for at vi har muligheten til å bo og leve her. Omgivelsene her er veldig vakre, og det betyr så mye for oss å kunne leve på et slikt helt spesielt sted."

Lokalt byråkrati trenerer

I mange ti-år har turister med mennonite-bakgrunn fra hele verden besøkt dette tårnet for å se stedet hvor deres forgjengere ble pint og plaget. Døperbevegelsen ble jo sett på som en vranglærende gruppe. Stedet var en tid lagt ut for salg, men salget ble stanset av lokale myndigheter da en internasjonal gruppe hadde skaffet tilveie midler for å kjøpe det og omgjøre det til et anabaptistisk museum. Så fremdeles behandles etterkommerne av de forfulgte anabaptistene dårlig av de lokale myndighetene. Deler av slottet er leid ut til et lokalt anabaptistisk museum, mens resten leies ut til andre formål. Nå skylder plutselig myndighetene på at fengselscellene er i dårlig stand, mens de som er interessert i å etablere et museum her mener de er helt i orden.

Forhandlingene med myndighetene pågår fremdeles.


Eveline og Martin Hunziker.

Ingen kommentarer: