onsdag, april 15, 2020

Nye tanker om Guds rike

Jeg har gjort meg noen nye tanker om Guds rike. De er ganske uferdige. Merk deg hva jeg skriver: jeg skriver ikke at jeg har fått noen nye åpenbaringer, men noen nye tanker. Jeg har skrevet mye om dette temaet tidligere, men dette er altså noen nye refleksjoner.

Vi går nå inn i påsketiden, for påsken er slett ikke slutt med 2.påskedag. Påsketiden varer frem til Kristi himmelfartsdag. Vi lever nå i lyset fra den strålende påskedagen. Hva skjer i disse dagene frem til himmelfarten? Jesus bruker disse dagene til å undervise disiplene om det som har med Guds rike å gjøre. Det har forundret meg i mange år at sentrum for Jesu forkynnelse, er så perifirert i mye av dagens forkynnelse. Jesus kom med evangeliet - det vil si de gode nyhetene om Guds rike. Forkynnelsen av syndenes forlatelse og det evige liv er bare deler av denne undervisningen.

Likevel - finner du ingen definisjon på hva Guds rike er for noe. Det gjør hverken Jesus eller hans apostler. Det til tross for at det er hans og apostlenes sentrale tema fra begynnelse til slutt. Når vi forsøker å definere hva Guds rike er, tømmer vi det for dets innhold. Da fremstår det som noe kaldt og sterilt og avgrenset. Det Jesus derimot gjør er at han illustrerer hva det er gjennom fortellinger og lignelser, og gjennom dem forteller han samtidig hva det ikke er.

Vi har en tendens til å tro at med det samme vi har definert noe, så tror vi at vi også har opplevd realitetene av hva vi har definert. Og dermed har vi avsluttet et kapittel og tar fatt på neste tema. Men slik er det jo ikke.

Vi finner en del prinsipper for Guds rike i Det Nye Testamente. Så forsøker vi å sette dette sammen i et system og følge dem. Gjør det meg til en kongerike-person? Blir ikke dette veldig individualistisk?

Det finnes ingen individualisme i Det Nye Testamente. Jeg tror at Guds rike representerer en annen sivilisasjon som du og jeg er en del av sammen med mange andre. Det er for denne gruppen mennesker at prinsippene, blant annet slik det kommer til uttrykk i Bergprekenen gjelder for. Her støtter jeg meg til to skriftsteder:

'Men dere er en utvalgt slekt, et kongelig presteskap, et hellig folk....' (1.Pet.2,9)

'...og har gjort oss til et kongerike...' (Åp.1,6)

Guds rike er et paradigmeskifte, revolusjonerende, et annerledesrike. Guds rike er nå, og ennå ikke. Det er både nåtid og framtid.

Ingen kommentarer: