torsdag, oktober 09, 2008

90 i november - Billy Graham historiens kanskje største sjelevinner



7. november fyller evangelist Billy Graham 90 år. Han vil gå over i historien som historiens kanskje største sjelevinner. En mann med stor integritet. Ingen skandaler. Men et sterkt og lysende vitnesbyrd om Jesus. Millioner av mennesker har fått høre de gode nyhetene og opplevd den nye fødsel gjennom denne mannens tjeneste. Billy Graham er medlem av First Baptist Church i Dallas Texas, som var legendariske George Truett og W.A. Criswells menighet. Det gjør Billy Graham til Sørstatsbaptist. Tidlig i sin tjeneste bestemte han seg for å tro at Bibelen er Guds evige, uforanderlige, autoritative og guddommelig inspirerte ord. I følge ham selv var det et avgjørende vendepunkt i hans tjeneste. Så er da også noe av kjenningsmelodien i hans forkynnelse dette: "Skriften sier..." Og da er det ikke en hvilken som helst skrift han tenker på, men Bibelen - Guds ord. Gjennom sin muntlige forkynnelse, gjennom sine bøker så er det hele tiden henvisning til Bibelens ord. Ved siden av bønn er det ingen tvil om at det er dette som har ført til at så mange mennesker er blitt omvendt til Gud.

I går kveld så jeg deler av en minnevideo om hans nylig avdøde kone Ruth. Forskjellige mennesker forteller om hennes og Billys liv. Blant de som ble intervjuet var en bensinstasjonseier som har sin stasjon like i nærheten av hvor Graham familien bor. Han kunne fortelle at Ruth eller Billy Graham aldri sviktet lokalbefolkningen på sitt hjemsted. Om de skulle gjøre noe med bilen, så var det selvsagt at det var den lokale bensinstasjonen de dro innom. Eieren kunne fortelle at hver eneste jul fikk de personlige julekort fra Ruth og Billy Graham. Så var da også disse to høyt elsket blant folk flest på hjemstedet. Som bensinstasjoneieren sa: De ville være som en av oss andre.

Slikt blir det sterke vitnesbyrd av. Slikt leder også mennesker til tro på Jesus.

Helt siden jeg ble en kristen i 1972 har jeg lest Billy Grahams bøker, etter hvert som de utkom enten på engelsk eller norsk. Og jeg har sett mange av filmene som Billy Graham organisasjonen har laget. Det er ingen tvil om at de har påvirket meg, og det positivt. Billy Grahams grundige undervisning har vært til stor hjelp for meg, og for millioner av andre. Til tross for Parkinson og andre fysiske handikap forkynner Graham fremdeles. Det var vært sterkt å se Billy Graham, svekket av helse, men med en klar ånd, som peker på Bibelens troverdighet og Jesus som eneste vei til Gud.

Jeg kommer helt sikkert tilbake med flere artikler om Billy Graham frem mot jubileet i november.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det er godt mulig at det betyr at jeg har et stykke å gå på helligjørelsen min, men jeg er bare nødt til å innvende litt mot påstanden "ingen skandaler".

Vi har jo det famøse sitatet i møte med president Nixon som mente at jødene kontrollerte media i USA hvor Graham samstemte, og sa:

"This stranglehold has got to be broken or the country's going down the drain,"

Videre:

"They swarm around me and are friendly to me."

Videre:

"They don't know how I really feel about what they're doing to this country."

http://en.wikipedia.org/wiki/Billy_graham#Anti-Semitic_comments

Han har i ettertid bedt og unnskyldning, og angret bittert. Men det var nå fortsatt en skandale.

Noe annet han har sagt, og angret på som skapte skandale er:

"Is AIDS a judgment of God? I could not say for sure, but I think so."

Ellers har han blitt beskyld for synkretisme i forskjellig grad, men der ser det ut som de for det meste har forvrengt uttalelser helt ut av sin hensikt, og sammenheng.

Men det har også skapt skandale i enkelte kristne sammenhenger.

Og til slutt kan det nevnes at Billy Graham har vært en motstander av jødemisjon.

NB: Jeg har stor sans for, og respekt for Billy Graham. Men helt uten skandale er han ikke.


Mvh.
Lars

Anonym sa...

Jeg mener foresten også nokså bestemt at Billy Graham har sluttet å preke.

VG hadde en stor artikkel om at Billy Graham hadde hatt, eller skulle ha sin siste preken. (eller kanskje det bare var siste kampanje\korstog?)

I det hele tatt er BG en mangefasetert mann det er vanskelig å sette i bås slik det gjerne er med store menn.

F. eks politisk er han en snodig skrue. Det kan F. eks nevnes at han etter hva jeg har forstått hele livet har vært, og fortsatt er et registrert medlem av Demokratene, selv om han for mange har fremstått mer som en republikaner.

Han har også tatt en viss avstand fra både Wallis-fløyen, og bevegelser lignende Moral Majority,

Politisk har han jo også vært kontroversiell i en rekke saker som F. eks med kriger, og hans svært nære forhold til president Nixon (antagelig den presidenten han hadde et nærest forhold til) som ble en skandale i forbindelse med watergate.

Men det har aldri vært politikeren BG som har vært viktig, og historien hverken vil, eller kan dømme han utifra det som han selv også erklærte seg lite kompetent til og forsøkte å holde avstand fra til tross for ekstremt sterkt press fra diverse grupper, og personer som ønsket den verdien av å ha BG i ryggen som førte til at han noen ganger ble lurt til å uttale seg mer, og mindre heldig.

Har du foresten filmen Bill Gaither har produsert om BG som inneholder mye filmateriale fra BG's tidlige år?

Guds ambassadør\the ambassador of god tror jeg den heter.

Den er definitivt verdt å se. Og så kommer det en ny film nå snart etter hva jeg skjønner.

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Nå er det vel et spørsmål om hvordan man definerer "skandale". Billy Graham har aldri vært anklaget for økonomiske misligheter, eller for umoral av noe slag ganske enkelt fordi det aldri har vært noe å utsette på ham på disse områdene. Når evangelister kommer med politiske uttalelser så kan det dog av og til gå galt. Det har vi vel ganske mange eksempler på hos mange av dem.

Jeg er heller ikke overvettes begeistret for Billy Grahams uttalelser om forfulgte kristne i sin tid. Mend et fratar ham likevel ikke det faktum at han er historiens kanskje største sjelevinner.

Uttalelsen hans om AIDS synes jeg ikke er så vanskelig å forholde seg til. Sykdom og synd hører ikke nødvendigvis sammen, men selv om det som oftest er unntakene så gjør det altså det. Det er visse sykdommer vi selv pådrar oss på grunn av vår livsstil. Mange mennesker får i dag AIDS helt uforskyldt, men det er også de som pådrar seg denne sykdommen på grunn av seksuelle forhold utenfor ekteskapet. Rom 1,27 sier: "Det samme gjorde også mennene. De forlot det naturlige samliv med kvinnen, og de ble opptent i sin lyst etter hverandre, så menn drev skammelig utukt med menn. OG DEN VELFORTJENTE STRAFFELØNN FOR SIN VILLFARELSE FIKK DE PÅ SEG SELV." Det vi gjør får med andre ord konsekvenser.Vi pådrar oss blant annet sykdommer.

Uttalelsene Graham har kommet med om jødene har han bedt om tilgivelse for. Da synes jeg de hører hjemme der de hører hjemme, Lars. I glemselens hav.

Nei, filmen har jeg ikke sett.

Anonym sa...

Jeg vil vel kalle anti-semittiske uttalelser av denne sort for umoral, men..

Ellers er jeg enig i at det i dag hører hjemme i glemselens hav, og er totalt irrelevant i dag.

Mvh.
Lars

Anonym sa...

Voldsomt til personfokus i innlegget, synes jeg. Nesten litt som om det er Graham sjøl som har frelst folk.. Lars J

Bjørn Olav sa...

Jeg vet ikke helt hva du sikter til. Dette er en omtale av en person som fyller 90 år, og da er det ikke så uvanlig at man forsøker å tale om vedkommendes liv og at det nødvendigvis blir personfokusering av den grunn. Det er vel også et ubestridt faktum at Billy Graham er en av de evangelistene som har nådd frelst mennesker med evangeliet i vår tid. Selvsagt er dette et verk av Den Hellige Ånd, men Gud bruker nå en gang mennesker. Og selvsagt er det til Hans navns ære. Det ville nok Graham understreke selv.