søndag, oktober 19, 2008

Kontemplativt liv levd midt i hverdagen, del 1



Bror Charles av Jesus var lillesøster Magdeleine's store forbilde. Her er han fremstilt på et moderne ikon hvor han peker på Kristus. Kallet hennes var nærmest som et ekko av det kallet bror Charles fikk: Han ville være Kristi nærvær blant muslimer uten å forkynne eller misjonere på tradisjonell måte. Det samme ville Magdeleine. Hun ville bringe Jesus til steder der Han aldri var kjent.

Lillesøster Magdeleine kalte Jesus for "Maître de l'impossible", Det umuliges Mester. Hun ville bygge opp et verdensnett av små fellesskap, av kommuniteter, som var åpne mot verden, og med fokus på Jesus. Til tross for sin sykdom og sin lidelse trosset hun grenser få trodde var mulige for henne. Mange sluttet seg til henne. Da den første samlingen av alle disse fellesskapene kom i stand (1954), fantes det allerede 351 søstre. Ordensdrakten hun valgte var grovt mørkeblått stoff. Med det ville hun signalisere at hun ville ha dialog med alle mennesker. For geistligheten ble det et paradoks: på den ene siden ville denne søsterorden være kontemplativ, på den andre siden gikk de med en drakt som lignet arbeidsklær! Ikke nok med det: de bodde og bor også midt blant vanlige folk, enten det er i en blokk, et telt, en hytte og de arbeider i vanlige yrker.

Både for bror Charles og lillesøster Magdeleine var deres kall i størst mulig grad å inkarnere Jesus selv. Med andre ord: Leve sitt dagligliv slik Jesus ville ha gjort det. Derfor kom Jesus fra Nasaret, Han som levde som fattig blant de fattigste de første 30 årene av sitt liv, og delte kår med vanlige arbeidere og arbeidsløse i Nasaret, sentrum for deres meditasjon og bønn. For bror Charles, var nok mannen fra Nasaret den som opptok ham mest, for Magdeleine var det Jesusbarnet.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: