tirsdag, oktober 07, 2008

Fellesskap er en Åndens gave



Tiden går nærmest i ett med våre amerikanske venner på besøk. Det er sightseeing, samtaler, bordfellesskap, bønnestunder, møter. Skal ikke legge skjul på at det er nokså slitsomt for en med hjerteproblemer, men også herlig å kunne ha god tid sammen med disse fantastiske trossøsknene fra den anabaptistiske familien. Men det liten tid til annet, og jeg har ingen mulighet til å svare på telefoner, epost etc. På onsdag ettermiddag går vi derimot inn i vanlig modus igjen, så ha tålmodighet med oss så lenge!

Før jeg sovnet i går kveld leste jeg noen linjer i Emmy Arnolds bok om Bruderhof-kommuniteten. Hun siterer sin mann Eberhard Arnold (bildet) som var en av hovedlederne for denne anabaptistiske gruppen. Han har sagt:

"Fellesskap kan aldri grunnlegges; det kan bare bli gitt som en gave fra Ånden."

Dette er ord rett inn i våre liv for tiden, med tanke på hvor vi befinner oss i den prosessen vi er inne i med tanke på vårt arbeid med kommunitetstanken. I alt hva vi gjør er vi avhengig av Ånden. Vi ser dette i det arbeidet som pågår i våre liv med å bli mer lik Jesus. I 2.Kor 3,18 heter det: "Men alle vi som med utildekket ansikt ser Herrens herlighet som i et speil, blir forvandlet til det samme bilde fra herlighet til herlighet, SOM AV HERRENS ÅND." Med andre ord: den som utfører dette arbeidet er ikke oss, men Ånden. Slik også om et fellesskap eller en kommunitet skal se dagens lys. Det er også Ånden oppgave. Ånden kaller mennesker sammen. Målet for dette finner vi beskrevet i Ef 2,21-22:

"I Ham blir hele bygningen føyd sammen, og den vokser til et hellig tempel i Herren. I Ham blir også dere bygd opp sammen med de andre til en bolig for Gud i Ånden."

Emmy Arnold skriver i denne boken:

"Det er mulig å grunnlegge et hjem for foreldreløse barn, et barnehjem, et sykehjem; men aldri en forsamling. Det er det bare Ånden som kan gjøre. Og det er like umulig å grunnlegge en forsamling på egen hånd som å gifte seg uten partner."

Vi opplever tydelig at Gud holder på gjøre noe i blant oss. Det er smått, men Bibelen sier at vi ikke skal forakte den ringe begynnelsens dag. Vår oppgave nå er å be frem det Gud har vist oss og som Han har lagt ned i våre hjerter. Ånden er den som må legge den samme lengselen Han har lagt ned i oss i andre. Vi ser dette i mange sammenhenger, at Ånden skaper denne lengsel etter å leve i pakt med den første forsamlingens radikalitet.

1 kommentar:

Geraldo Maia sa...

Hello Bjørn,
It's a great pleasure to be visiting your nice blog for the first time.
Best wishes from Brazil:
Geraldo