tirsdag, oktober 21, 2008

Kommunitetsliv i San Francisco, USA, del 1



The Church of the Sojourners er en av de nye kommunitetene, som er grunnlagt i USA de siste årene. Denne finnes i San Francisco, og består av i overkant av 30 medlemmer. De holder til i fem store hus, og det er bare timinutters gangavstand mellom dem. Fem dager i uka kommer alle sammen for å spise kveldsmat. De møtes også til gudstjenester, bønnesamlinger, lek og moro. Medlemmene har felles økonomi, og deler også på ressurser de har gjennom sine yrker, blant annet deler de på bilholdet. De drar også på ferie sammen.

Denne kommuniteten er ikke ulik den vi selv var en del av på slutten av 1970-tallet, og begynnelsen på 1980-tallet. Derfor er det så fascinerende å lese om andre som i vår tid får dette til å fungere. Teologien bak det hele ser også ut til å være ganske liv, med en sterk understrekning av den kristne forsamlingens betydning, Guds rike og en radikal etterfølgelse av Kristus.

De fem store husene utgjør det de kaller for hushold. Her lever de, her spiser de. Dette er selve kjernen. De beskriver det slik selv:

"Sann tro og kjærlighet, som også inneholder muligheter til å vokse i tålmodighet og tilgivelse, så vel som å legge forholdene til rette for at andre skal ha de samme mulighetene, praktisers og ivaretas av de menenskene vi lever sammen med. Våre hushold er virkelige hushold som inkluderer alle aldre, alle slags bakgrunner, ulik musikkstil, utdannelse, og er ikke bare begrenset til familieenheter. Her er også enslige ivaretatt."

Kommuniteten er også bevisst samfunnet rundt seg, og gjennomfører ulike tiltak for å nå ut til de fattige, marginaliserte og den ordinære innbygger i San Francisco. Kommuniteten har tilholdssted i det som kalles misjonsområdet i San Francisco, med sin rike flerkulturelle befolkning. Her bor det i hovedsaklig mennesker med latin-amerikansk bakgrunn. Medlemmene har kjent på et spesielt kall til å ta seg av mennesker som kommer fra San Salvador, som oftest er flyktninger derfra.

I neste artikkel skal vi se litt nærmere på hva denne kommuniteten står for.

(fortsetets)

Ingen kommentarer: