onsdag, oktober 22, 2008

Kontemplativt liv levd midt i hverdagen, del 3



Å lese om lillesøster Magdeleine av Jesus griper meg veldig. Når jeg skal preke på søndag, vil jeg bruke episoder fra hennes liv som eksempel. Det er snakk om en radikal etterfølgelse av Jesus.

Joseph og Jeanne Hutin gifter seg i Nice i 1888 og får seks barn, fire gutter og to jenter. Elisabeth Marie Magdeleine er den yngste. Faren blir ufør 30 år gammel, da arbeider han som militærlege i Nord-Afrika. På grunn av et uhell på hesteryggen, hadde han brukket et bein, og fått streng beskjed om at han ikke skulle ri på seks måneder. En dag kommer de til ham med en muslimsk gutt på fem-seks år, som har difteri. Gutten vil dø om han ikke får nødvendig medisin. Den kan bare skaffes i Tunis som er 60 km unna. Ingen melder seg frivillig. Da setter Joseph Hutin seg på hesteryggen, og sitt eget liv på spill for å redde den muslimske gutten. Gutten blir reddet, farens skade blir betydelig forverret, og han må skulle som lege. For den lille guttens skyld har han spolert sin egen karriere. Han får store problemer med å skaffe seg ny jobb, pensjonen rekker knapt til for den store familien,

Lillesøster Magdeleine hørte aldri sin far klage over dette, eller angre på at han satte sitt eget liv på spill og ødela sin legekarriere, for å redde den muslimske gutten. Faren er en hengitt kristen, en beder og en ivrig leser av Bibelen.

For Magdeleine ble mye av grunnlaget for hennes senere liv og tjeneste lagt når hun så farens eksempel på sann tro. Trengslene skulle likevel ikke være over for denne familien.

Da 1. verdenskrig bryter ut, er Magdeleine 16 år. Krigen blir forferdelig for familien. Magdeleines farmor blir skutt av tyske soldater i oktober 1914. I januar 1916 faller Magdeleines bror Andre, 20 år gammel. Han sto henne spesielt nær. Knapt et halvt år senere får familien beskjed om at også Jules er falt, 27 år gammel. I 1918 dør så Magdeleines eldre søster Marie av hjernehinnebetennelse, som var en følge av spanskesyken. Før dette skjedde var begge de andre brødrene døde som barn, Charles en måned etter fødselen, Maurice seks dager gammel av difteri.

Da krigen er over, er Magdeleine den eneste gjenlevende av seks barn!

Før krigsutbruddet, som barn og ung, hadde hun hatt en sorgløs tilværelse. Etter krigen er famlien knekket. I 1926 dør plutselig faren etter en influensa under et ferieopphold. Nå er det bare moren og Magdeleine igjen.

Jeg tenker: Hvordan er det mulig å leve videre etter dette? Men de får begge oppleve at det er noe som er sterkere enn døden, Herren Jesus. Han overvant den. Farens store kjærlighet til Afrika, og til muslimene, som må få høre om Jesus, gjør at kjærligheten til Afrika blir Magdeleine nærmest født med. Dette forsterker seg når hun får møte Charles de Foucauld, bedre kjent som bror Charles av Jesus. Mer om det i neste artikkel.

Bildet viser barn fra det området hvor lillesøster Magdeleine av Jesus begynte sitt arbeid.

(fortsettes)

1 kommentar:

Anonym sa...

BjornOlav,har du läst mina inlägg i din blogg,"upplevelser med Jesus på fjället"?Om du har tid,så gå in där å läs mina kommentarer.
Guds välsignelse!
Karin
Skriver mer sen.