torsdag, oktober 16, 2008

En skomakers skjulte liv i Kristus



Jeg har en forkjærlighet for skomakere! Det har sikkert sammenheng med at min far var skomaker. Jeg pleier å si når jeg skal presentere meg at jeg kommer fra et enkelt arbeiderhjem, hvor min far var skomaker og jeg tjener en jødisk snekker!

Skomakeren jeg tenker på i dag bærer navnet Hjalmar Ekström (1885-1962), og tilhørte den såkalte Flodbergkretsen i Gamla Stan i Stockholm.

Flodbergkretsen var en gruppe mennesker fra alle samfunnsklasser som kom sammen for å samtale om kristen mystikk, rundt sekelskiftet og et trettitalls år fremover. I denne gruppen studerte de Jakob Böhme, en tysk kristen mystiker og teolog, og skomaker! Madame Guyon, Gerhard Tersteegen, Johannes av korset, Thomas a Kempis, Andrew Murray, Johann Arndt er andre navn som ble hentet frem og grundig lest og samtalt om. To samlinger med Hjalmar Ekströms sjelesørgeriske brev er utgitt på svensk: "Den fördolda verkstaden" og "Den stilla kammaren" og er absolutt verd å lese. Nå i disse dager kommer det nok en bok på svensk: "Utblottelse", som er en samling med Ekström tekster og utvalgte tekster fra bøkene som ble lest i nettopp Flodberg-kretsen. Boken utgis av et nystartet forlag: http://www.eolit.se/ Jeg har bestilt et eksemplar, og kommer sikkert tilbake med en omtale senere.

I dag vil jeg bare stanse ved en setning fra en bok som er skrevet om Flodberg-kretsen av Peter Halldorf. Dette er en av få bøker av Peter Halldorf som ikke er oversatt til norsk. Den heter "Hädanefter blir vägen väglös". Setningen jeg tenker på er denne:

"Det indre livets lue er avhengig av ytre stillhet."

Stans litt ved de ordene i dag. De kan forandre livet ditt. Intet mindre.

Og les så dette sakte:

Lengselen etter hellighet og lidenskapen etter Kristus er troens lue. Målet: en gjenvunnet gudsliket. Veien: den eneste nødvendige, korset.

Som Hjalmar Ekström sa:

"Den som vil møte Ham skal bare være stille, så er det møtet uunngåelig."

1 kommentar:

Anonym sa...

Det här var så fint att läsa BjornOlav!Det enkla och samtidigt med en sådan värme å kärlek när du presenterar dej själv.Din Far som var skomakare,å du tjänar en Judisk Snickare.Å,det är helt underbart,och det går direkt till hjärtat.Det är så vi ska gå fram,med det enkla,tillsammans med det Gudomliga!
BjornOlav,boken som jag nyss har fått,den är helt fantastisk!
Å,den är den bästa bok som jag hittils läst!
Litegrann det jag funderar i boken är att i en del böner är Gud omtalad som mor.men så kom jag på att i bibeln så står det ju :såsom en mor tröstar de sina så ska Gud trösta oss!Är det inte i Jes: det står så?
Vet du BjornOlav jag har fått tag på idag en bok som heter ;Patmos där himlen var öppen.Den är skriven av Basilea Schlink. Har du läst den? Om inte så kan jag skicka en till dej.Vad säger du?
Så såg jag att du hade öppnat bloggen Förbönn i Norden!
UNDERBART BjornOlav!Så då väntar jag på inträdeskoden som du skickar mej,för att komma in.
Å.jag prisar Himmelens Gud att vi har fått börja med denna bönelinje ,å måtte Han leda oss så allt blir som Han har tänkt!
Ha en bra dag å "Camina con Dios mi hermano". (Gå med Gud min broder)
Dios le Bendiga.(Gud Välsigne dej)
Karin