torsdag, oktober 30, 2008

Fredrik Franson og himmeluret, del 1



Fredrik Franson, svensk verdensevangelist, født i Pershyttan i Västmanland i Sverige, 17. juni 1852 og død 2. august 1908, hører med til den frie menighetens store misjonspionerer. Han stiftet Den Evangeliske Alliansemisjonen (TEAM) i Chicago i Illinois, sterkt influert som han var av selveste Dwight L. Moody. I en serie artikler skal vi se litt nærmere på denne mannens tjeneste, med spesiell vekt på hans pionervirksomhet og hans sterke understrekning av Jesu gjenkomst. Ordet "himmeluret" stammer fra hans undervisning fra Johannes Åpenbaring. Fredrik Franson er vekkelsesforkynneren par excellence, og en beder. Men la meg først få gi en kort presentasjon til de som ikke kjenner noe særlig til ham fra før:

Fredrik Franson dro fra Sverige til USA i 1869, for å gjenforenes med sine to brødre, Frans og Eric, som hadde utvandret tidligere. Han reiste sammen med sine foreldre, broren August og halvsøsteren Anna. De slo seg ned i Nebraska. I 1875 ble Fredrik Franson døpt og tillagt en liten baptistmenighet nær hans hjem i Estina i Nebraska. Han forkynte sin første preken i et skolehus som tilhørte denne menigheten. Denne bygningen eksisterer fremdeles.

De neste årene tilbrakte Franson med å reise rundt som evangelist og besøkte flere land. Han følte et behov for mer utdannelse og trening, og ble medlem av Moody Church i Chicago og ble opplært av Dwight L. Moody. Etter endt utdannelse dro Franson tilbake til Nebraska for å virke blant skandinaviske emigranter. I 1879 dro han videre til Utah for å virke blant 30.000 svensker.

To år senere reiser Fredrik Franson tilbake til Sverige. Han virker også i Europa, hvor han treffer pionermisjonæren Hudson Taylor. Taylor er på en misjonsturne hvor han utfordrer folk til å reise til Kina med evangeliet. Fra dette møtet unnfanger Franson visjon om sende misjonærer til ulike europeiske land gjennom ulike misjonsorganisasjoner. Før han forlater det europeiske kontinentet hadde han vært med på å starte seks slike organisasjoner! Samtlige eksisterer den dag i dag og sender fremdeles ut misjonærer! Da snakker vi virkelig om varige frukter av ens arbeid.

Etter å ha kommet tilbake til USA fortsetter Franson å forkynne Guds ord. I 1890 grunnlegger han Scandinavian Alliance Mission i Chicago, som senere får navnet The Evangelical Alliance Mission. Navnet har å gjøre med at Franson ønsket å knytte ulike menigheter sammen, også de små, for at de skulle få muligheten til å sende ut egne misjonærer. 17. januar 1891 reiste de første 35 misjonærene ut.

Fredrik Franson døde bare 56 år gammel. Han etterlot seg en stor arv, hvis frukter vi fremdeles kan se.

I 1974, bare to år etter at jeg ble frelst, leste jeg Emil Larsens biografi: "Franson og himmeluret". Denne boken inneholder også utdrag av en bok Franson skrev med tittelen "Himmeluret". Både Emil Larsens biografi og Fransons utleggelse av Åpenbaringen betydde kolossalt mye for meg, og det var lesningen av denne boken som var en medvirkende årsak til at jeg selv begynte å forkynne Guds ord. Boken inspirerte og utfordret, og jeg husker at en av mine barndomsdrømmer var å bli som Fredrik Franson.

(fortsettes)

1 kommentar:

Anonym sa...

Hvem er dagens pionerer? Må Herren reise opp flere som Franson i vårt land!

Biografien om Franson er så interessant at jeg tror jeg må finne fram boka på nytt.

Stener