tirsdag, oktober 21, 2008

Opplevelser med Jesus på fjellet



Edin Løvås sier at Jesus var fjellklatrer! Jeg tror han har aldeles rett. Israels høyeste fjell - Hermon (bildet), er et imponerende skue. Fjellet ligger på grensen mellom Syria og Libanon, og har en høyde på 2814 m.o.h. Når vi leser i Mark 9,2: "Seks dager etter tok Jesus med seg Peter, Jakob og Johannes og førte dem opp på et høyt fjell, der de var avsides, for seg selv," så var nok det Hermon. Tradisjonen har pekt ut Tabor, men det understrekes jo nettopp at fjellet var "høyt". Forleden leste jeg Oswald Chambers utlegge dette verset fra Mark 9,2 slik:

"Vi har allesammen hatt stunder på fjellet, når vi har sett tingene fra Guds synspunkt, og vi har ønsket å bli deroppe; men Gud vil aldri la oss få bli der. Prøven på vårt åndelige liv er om vi har evne til å stige ned; hvis vi bare har kraft til å stige opp, er det noe i veien med oss.

Det er stort å være på fjellet med Gud, men et menneske kommer dit bare for at han etterpå kan komme ned blant dem som er besatt av djevler, for å løfte dem opp. Vi er ikke skapt for fjellene eller for morgendemringen og estetisk henrykkelse; det kan vi få i inspirerte øyeblikk og bare i dem. Vi er skapt for dalen, for våre dagligdagse omgivelser, og det er der vi skal vise hva vi duger til. Åndelig selviskhet ønsker alltid å få nye øyeblikk på fjellet. Vi føler at vi kunne tale og leve som engler hvis vi bare kunne bli på fjellet. De opphøyde stunder er unntak; de har betydning i vårt liv med Gud, men vi må vokte oss for at vi i åndelig selviskhet skal ønske å beholde dem bestandig.

Vi vil gjerne tro at alt som hender skal bli til nyttig belæring; men det skal bli noe bedre enn belæring, nemlig til karakter. Fjellet skal ikke lære oss noe, men gjøre oss til noe. Det ligger en snare i den tanken: Hva skal dette tjene til? I åndelige saker kan vi ikke gjøre våre beregninger etter den linjen. Øyeblikkene på fjellets topp er sjeldne øyeblikk, og de har sin betydning i Guds plan.

8 kommentarer:

KuleKnut sa...

I KNOW!!!!

Kom på et dikt av Bjørnstjerne Bjørnson i sammenhengen:

Nu er jeg stålsatt jeg følger det bud, der byder i høyden at vandre. Mitt lavlands liv har jeg levet ut, her oppå vidden er frihet og Gud, der nede famler de andre.

Bjørn Olav sa...

Takk, Knut Anders. Ja, dette har du virkelig greie på! Når jeg tenker på deg, tenker jeg mest på fjell. Ikke misforstå. Stemmeprakten din er fantastisk, men fjellet - det er liksom deg. Ikke underlig at du kom deg opp på Killimanjaro. Skulle ønske du kom deg opp på Hermon i Israel en gang. Skjønt det er mange fjelltoppper andre steder, som er vel verd et besøk. Jeg har gått i ørkenområdene ved En Gedi. Det var veldig spesielt. Ikke høye fjell der, men landskapet var spesielt. Jeg har noen topper i den norske fjellheimen jeg gjerne skulle ha vært på, men da må jeg nok komme meg litt mer. Ha en velsignet dag!

KuleKnut sa...

Takk for det! Det var et veldig godt komplement! Håper du blir friskere sånn at du kommer deg opp på fjellet igjen du også! Har gjerne lyst til å besøke Hermon, så av bildet at det tilogmed litter snø på toppen. Neste store fjell på lista mi er Elbrus i Russland, Europas høyeste, og det ser ut som om vi klatere det i juni 09. Jeg gleder meg!

Anonym sa...

Å,detta det var helt underbart att läsa!
Det var en som sa till mej en gång att :"när vi är oppe i höjden (fjället ) då får vi utsikt,men när vi är nere i dalen,där får vi insikt".Där oppe i fjället ger Gud oss styrka,men nere i dalen prövar Han oss.Men,prisat vare Herren Han är med även nere i dalen!Jag undrar hur många som är villiga att gå ner i dalen,där vi i regel också får insikt om oss själva?Må Gud hjälpa oss!

Här är två dikter som jag tycker är så underbara;
"När i känslan av vår vanmakt,
icke någon råd vi veta.
Men på knä i stoftet tvingas,
börjar Herrens hand arbeta"!

Och en till:

"Tag Mitt Ok,Han säger!
O,min själ dej gläd.Ej för tungt det varder,
Ty Han själv bär med"!

Guds Välsignelse!
Karin

KuleKnut sa...

Hmm, interessant Karin, kanskje derfor jeg er så glad i å kjøre ski? Traske den lange veien opp mot fjellet og bruke den desidert raskeste veien RETT NED i dalen igjen! Hehe!

Eneste som går raskere til bunns er BASE hopping vil jeg tru..

Anonym sa...

Kuleknut,det var nog inte skidåkning,som jag tänkte på.
Läs igenom dikterna som jag skrev,så säger dom ganska mycket.
Det är som jag skrev,att oppe i höjden, är allt underbart,å Herren känns så nära.Men sedan kanske Han låter oss komma ner i dalen,där Han vill pröva oss,slikt som Gud gjorde med Abraham,när Gud sa till Honom att offra Isak.
Jag menar att där i dalen,så kommer vi underfund med Är jag villig att offra min "Isak".
Gud välsigne dej Kuleknut!
Karin

KuleKnut sa...

Hehe, jeg skjøne hva du mente, men noen ganger har jeg en tendens til å trekke metaforene litt for langt! Kunsten med metaforer er å vite når man skal stoppe antagelig? hehe!

Gud velsigne deg også!

Bjørn Olav sa...

Takk, Karin, for at du hjelper oss til å forstå betydningen av dalen, og ofringen av Isak. Det er stadig en "Isak" å ofre, for den som vil følge Gud.