mandag, oktober 27, 2008

Trofasthet i liv, tjeneste og for Bibelen



Jeg må innrømme at jeg var litt mer bevende da jeg gikk opp på talerstolen i Toten Frikirke i går formiddag enn det jeg er til vanlig. Nede i salen satt nemlig Ingulf Diesen, dr. teol, bibeloversetter, pastor i mer enn 60 år, kirkehistoriker, grunnlegger av et teologisk seminar - og et av mine store forbilder! Og her skulle jeg preke over Salme 131 - en salme han har oversatt fra hebraisk i forbindelse med bibeloversettelsen "Bibelen - Guds ord", og jeg skulle innom biskop Ignatios av Antiokia. Ikke så underlig kanskje at jeg var litt nervøs.

For meg har Ingulf Diesen vært, og er en åndelig farsskikkelse. På ettermiddagen dro jeg for å høre ham preke, et annet sted, i nabokommunen. Selv om han snart fyller 80, har et slagtilfelle bak seg, diverse hjerteproblemer, er han like vital. Brennende ivrig for Guds rike, for misjonens sak. Tenk om jeg kunne være lik ham når jeg blir 80!

I 1974 -to år etterat jeg ble frelst - leste jeg hans bok: "Er Bibelen Guds ord?" Den ble bestemmende for mitt liv. Etter å ha lest den, hadde jeg gjort opp min sak med Gud når det gjaldt Hans ord. Fra da av har jeg sett på Bibelen som Guds evige, ufeilbarlige, autoritative, inspirerte og evig gyldige ord - og jeg har aldri tvilt på at det forholder seg slik. Å møte Ingulf igjen og finne at han har like stor tro på Guds ord som den gang han skrev denne boken, er både inspirerende og oppløftende. Som Diesen sa det selv i sin tale på Tabor i går kveld; "Det er morsomt å være på vinnerlaget! De menighetene som tror at Bibelen er Guds ord er de menighetene som har framgang og vekst. Jeg vil ikke rote bort livet mitt på noe som ikke er på den seirende siden!"

Ingulf Diesen kunne fortelle at han nylig har vært i Armenia, og var dypt rørt over å se Guds verk der. Både blant den armensk ortodokse kirken, og blant en forholdsvis nystartet menighet av mer pinsekarismatisk stil. Denne menigheten har på få år vokst fra ingenting til 3000 medlemmer. Ingulf fikk preke i tre møter den helgen han var der, og 58 mennesker ble frelst! Han fortalte også levende om svensk-amerikaneren og misjonspioneren Fredrik Franson som kom til Armenia. Det skal jeg komme tilbake til i en senere artikkel. Jeg planlegger en serie med artikler om Fredrik Franson på denne bloggen.

Ingulf Diesen har ivret for Den Evangeliske Allianse i alle år. I år har Den Evangeliske Allianse vært i Norge i 150 år. Jeg ante ikke at det gikk an for enkeltpersoner å bli medlem, jeg trodde det bare var menigheter som kunne melde seg inn. Nå skal jeg sannelig melde meg inn, for i trosgrunnlaget heter det om Guds ord:

"Vi tror at Den hellige skrift, slik den er gitt oss av Gud, er guddommelig inspirert og ufeilbar og at den er den øverste autoritet i alt vedrørende tro og adferd."

Det passer meg i grunnen veldig bra, for det tror jeg også!

Måtte vi få ha Ingulf Diesen i blant oss i mange, mange år ennå, like vital, og glødende engasjert som nå. Vi har ikke mange av hans kalliber i Norge, vi er veldig fattige på åndshøvdinger. Måtte Gud i sin nåde reise opp flere!

Et tips til slutt: Hermon forlag har utgitt Ingulf Diesens selvbiografi: "Av bare nåde" i sitt andre opplag. Den har nettopp kommet ut i disse dager. Du får kjøpt den i din bokhandel, eller via http://www.hermon.no/ Den er herved anbefalt på det varmeste

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vet du hvor jeg kan finne flere opplysninger om Den Evangesliske Alliansen?

Stener

Bjørn Olav sa...

Den adressen jeg har fått oppgitt er:

Den evangeliske Allianse
Opalveien 28
4300 Sandnes